Riktig utstyr, bedre løping, del 2

ePxbLaHvCUK6LybC7CqmL1eXPgoSVUIDibU483BPloI

Skrevet av Hanne Lyngstad, Løpeekspert Adidas. 

Ull eller syntetisk? Ja takk, begge deler
Det kommer nok mest an på smak og behag og temperaturen ute. Løper du hardt og svetter mye, kan syntetisk langermet være et godt valg. Ekstra fukttransport og tynne materialer er behagelig. Ett lag innerst og ett utenpå er ofte bedre enn flere varme lag før du tetter igjen med en vind- og vanntett jakke utenpå. Da kommer det ikke mye fukt ut og du risikerer å bli iskald under løpeturen. Ull er ypperlig når det er ekstra kaldt. Ull er unikt og holder deg tørr og varm nesten uansett vær. Men det er ikke alltid at ekstra varme er det du trenger. Derfor anbefaler jeg deg å heller fryse litt de første 10 minuttene av løpeturen. Så vil det bli lønne seg utover i økten.

Regner det horisontalt eller laver snøen ned, er jakke en effektiv værbeskytter på løpeturen. Om du trenger en vanntett jakke eller en som holder den sure vinden ute, det er litt smak og behag. Vanntette er ofte kraftigere og litt stivere i materialet. Vindtett tåler ofte litt fukt, men ikke en lang regnskur. Det viktige er at jakken beskytter mot de værforholdene du utsettes for. Men ofte glemmer man å kvalitetsikre det innerste laget og jakken kan lett bli varm og fuktig. Ett lag innerst og så en jakke utenpå er en sikker oppskrift. Husk at det også finnes mange fine løpejakker med integrert refleks. Da trenger du ikke tenke på refleksvesten heller!

Er det vind og kaldt kan en løpetights med vindtett front være behagelig å bruke. Ellers er det vanlig med litt tykkere vintertightser med flosset innside. Tilbake på løpemoten er også «tracksters» som er smale elastiske bukser og som ligner mer på treningsbukse enn tights. Veldig behagelig på kalde dager, her kan du evt ha en lang syntetisk- eller ullundertøy innerst mot huden.

Ute bra, men inne best?
For dere som trives best inne om vinteren, kan tredemølleløping være en befriende måte å få logget kilometer uten å frykte lårbeinsbrudd eller knallstive legger på grunn av glipptak på isen. Mølla er skånsom for beina. Den demper litt ekstra og du løfter beina mer enn du skyver fra. Det betyr at du bruker litt mindre muskelkraft i hvert steg. Ikke glem å trene ekstra styrke på beina om du løper mye inne!

Men det beste med tredemølla er at du kan løpe med lettere sko med mindre støtdemping ettersom den både demper ekstra og løfter deg frem i hvert steg. Det er verdt å prøve å løpe med lettvekstsko! Lettvektsko er definert utfra vekten. Sko under 300 gram i herrestørrelse 42. Her er min favoritt adizero Boston.

Husk tilbehøret også!
Vanter, sokker, lue, refleks og hodelykt  – alt er livsviktig for en optimal løpetur i vintermørket! Har du utstyret i orden er mye gjort, men du må ha den indre motivasjonen for å komme deg ut i vintermørket. Husk at mange andre har like vondt i viljen som deg, så hvorfor ikke ringe en venn eller avtale med nabo’n? Da er mye gjort og avtalen vanskeligere å bryte. God løpetur i vintermørket!

Skrevet av Hanne Lyngstad, Løpeekspert Adidas. 

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious