HISTORIEN TIL OSLO MARATON
I 1992 førte en gedigen polititabbe til at Oslo helmaraton ble 1km for kort. Tre politimotorsykler skulle lede maratonløperne gjennom Oslos gater, men kjørte feil midt på Karl Johan.
Joggebølgen tok brått slutt i Norge. Folk ønsket heller å gå på treningssenter enn å løpe lange løp.
I resten av verden var ikke dette tilfellet.
Bare halv- og minimaraton ble arrangert med kun 1000 deltakere.
I 2011 døde løpsdronningen Grete Waitz etter å ha kjempet mot kreftsykdom. 10 kilometeren til Oslo Maraton ble døpt om til «10 for Grete» etter en navnekonkurranse. Distansen er en hyllest til henne, samt til alle som vil omfavne fysisk aktivitet, sette seg mål og gjennomføre dem.
Alle forventninger ble overgått da over 23000 meldte seg på. SK Vidar ble nødt til å sette et tak på antall påmeldinger da ønsket er å arrangere et vellykket løp hvor løperen er i fokus.
Deltakerrekord!
Danske Bank Oslo Maraton blir direktesendt for første gang på NRK.
#jegermed
Oslotrippelen blir arrangert for første gang!
Vår veldedige samarbeidspartner Right to Play arrangerer 24-timers løp i Sport- og Helsemessen, til inntekt for Syriske barn. Dette blir sendt direkte på vår YouTube-kanal.
BMW er ny tittelsponsor for det årlige arrangementet. Trippelteam blir arrangert for første gang, hvor tre deltagere løper hver sin distanse.
Rulleski blir lansert for første gang, en pilot med kun inviterte deltagere til denne øvelsen. Årets løype er endret til en mer sentrumsnær trase.
Oslo Maraton setter miljø på startlista og arrangerer 10 km plogging for første gang, i samarbeid med Gjensidige og appen Plogger. Plogging er en kombinasjon av søppelplukking og jogging, man gjør noe bra for planeten og noe bra for seg selv.
Deltakerrekord! Aldri har så mange deltagere fullført sin distanse under Oslo Maraton!
Oslo Maraton ble avlyst for første gang siden 2003 grunnet Covid-19, og forbud mot å arrangere.
Vi måtte finne alternative måter å engasjere til fysisk aktivitet, og arrangerte flere virtuelle løp. Det første virtuelle løpet var 17. Mairaton. Et gratis løp der vi ville bidra til glede og felleskap på en annerledes nasjonaldag. Vi løpe alene - men likevel sammen.
Videre arrangerte vi BMW Oslo Maraton Virtual Edition i september, som et alternativ til årets fysiske arrangement.
I desember arrangerte vi Romjulsløpet, hvor alle påmeldte bidro til Kirkens Bymisjons aksjon "Gled noen som gruer seg til jul", og ga et varmt måltid hver til noen som trenger det.

I 2021 feiret Oslo Maraton 40 år! I den anledning børstet vi støv av og fornyet logoen fra 1981, og markerte jubileet ved å fornye profilen for arrangementet.
Men feiringen ble ikke som vi hadde sett for oss, da Covid-19 fremdeles satte sitt preg på samfunnet, og la begrensninger for hvordan arrangementet kunne gjennomføres. Det var fremdeles strenge restriksjoner, og krav til koronapass eller negative tester på alle deltagere. Vi fikk kun lov til å ha 3000 deltagere på hver distanse, og deltagerne måtte deles opp i kohorter med god avstand. For å klare å gjennomføre løpet ble vi nødt til å avlyse Maraton, Oslotrippelen og Barnas Maraton av hensyn smittevern. Løypen ble kortet ned fra 21 kilometer til 10 kilometer, der halvmaraton måtte løpe to runder. Denne løypen ga mange nye rekorder spesielt for deltagerne på Halvmaraton, da den var mye flatere enn før - dette skapte mye glede i målområdet! 😀
I 2021 arrangerte vi også flere virtuelle løp, og Påskeløpet ble arrangert for første gang. 17. mairaton, BMW Oslo Maraton Virtual Edition og Romjulsløpet ble også arrangert.
I tillegg arrangerte vi Løpeweekend for første gang i juni. Denne ble holdt på Vestlia Resort på Geilo, og ble en stor suksess vi vil fortsette med. Det var en helg stappet med inspirasjon og løpeglede.
Endelig var vi tilbake i normal form, med alle distansene våre med på programmet og flere tusen deltagere på startstreken! I tillegg hadde vi 3 for alle tilbake på programmet fredagen, med en ny distanse: 3 på hjul. Det ble folkefest og løpefest både fredag og lørdag!