HISTORIEN TIL OSLO MARATON

1981
Oslo Maraton ble for første gang arrangert i 1981. Fred Lebow, grunnlegger av og leder for New York Marathon, deltok og omtalte løpet som ett av de beste arrangementene han hadde deltatt i, og et eksempel til etterfølgelse for andre arrangører.
1982
Grete Waitz satte uoffisiell verdensrekord på halvmaraton i 1982, med tiden 01:07:50.
1984
Grete Waitz og Ingrid Kristiansen løp likt over mållinjen og delte seieren på halvmaratondistansen på tiden 01:10:32.
1985
Dette året økte andelen jenter betraktelig og joggebølgen spredde seg raskt.
1987
”Klart jeg skal løpe Oslo Maraton” var slagordet dette året med flere tilskuere og heiagjenger enn noen gang. Oslo Maraton var ikke lenger bare et løp, det ble sett på som ”Norges tredje nasjonaldag” sammen med 17. mai og Holmenkollsøndag.
1990
Oslo Maraton har hatt løpere som har løpt for kreftsaken og samlet inn flere millioner helt siden 1990.
1992

I 1992 førte en gedigen polititabbe til at Oslo helmaraton ble 1km for kort. Tre politimotorsykler skulle lede maratonløperne gjennom Oslos gater, men kjørte feil midt på Karl Johan.

1994
Deltakerrekord! 14200 ble det magiske tallet, og det skulle gå 15 år til denne rekorden ble slått.
1998

Joggebølgen tok brått slutt i Norge. Folk ønsket heller å gå på treningssenter enn å løpe lange løp.
I resten av verden var ikke dette tilfellet.

2001
Etter flere år med nedgang ble Bislett Alliansen i 2001 nødt til å avlyse maraton distansen grunnet lave påmeldingstall. Halvmaraton og minimaraton gikk fremdeles som planlagt hvor 1300 deltakere stilte ivrig opp.
2002

Bare halv- og minimaraton ble arrangert med kun 1000 deltakere.

2003
Med for lave påmeldingstall ble Bislett Alliansen nødt til å avlyse Oslo Maraton!
2004
Trenden snudde, og igjen ble Oslo Maraton arrangert. Denne gangen var det Sportsklubben Vidar som tok over arrangørkommandoen. Det ble en kanonstart med tre distanser; maraton, halvmaraton og 5km.
2005
Vemund Wemundstad ble tatt av joggebølgen 25 år tidligere da Oslo Maraton ble arrangert for første gang. Endelig var det hans tur og i 2005 vant maraton-pensjonisten halvmaraton på 01:31:19 i klassen 65-69 år.
2006
Grete og Jack Waitz var Sportsklubben Vidar sine frontfigurer. Grete Waitz la spesielt vekt på at det viktigste var å delta, ikke vinne. Dette er et løp for alle og enhver.
2010
Alle rekorder ble igjen slått. Det var igjen blitt populært å løpe maraton og Oslo Maraton var igjen på et høyt internasjonalt nivå. Det var heller ikke noe å si på stemningen rundt løypa hvor flere enn 100 000 heiet frem venner, familie og de tapre deltakerne.
2011

I 2011 døde løpsdronningen Grete Waitz etter å ha kjempet mot kreftsykdom. 10 kilometeren til Oslo Maraton ble døpt om til «10 for Grete» etter en navnekonkurranse. Distansen er en hyllest til henne, samt til alle som vil omfavne fysisk aktivitet, sette seg mål og gjennomføre dem. 

2013

Alle forventninger ble overgått da over 23000 meldte seg på. SK Vidar ble nødt til å sette et tak på antall påmeldinger da ønsket er å arrangere et vellykket løp hvor løperen er i fokus.

2014

Deltakerrekord!
Danske Bank Oslo Maraton blir direktesendt for første gang på NRK.

#jegermed

2015

Oslotrippelen blir arrangert for første gang!
Vår veldedige samarbeidspartner Right to Play arrangerer 24-timers løp i Sport- og Helsemessen, til inntekt for Syriske barn. Dette blir sendt direkte på vår YouTube-kanal.

2016

BMW er ny tittelsponsor for det årlige arrangementet. Trippelteam blir arrangert for første gang, hvor tre deltagere løper hver sin distanse. 

2017

Rulleski blir lansert for første gang, en pilot med kun inviterte deltagere til denne øvelsen. Årets løype er endret til en mer sentrumsnær trase. 

2018

Oslo Maraton setter miljø på startlista og arrangerer 10 km plogging for første gang, i samarbeid med Gjensidige og appen Plogger. Plogging er en kombinasjon av søppelplukking og jogging, man gjør noe bra for planeten og noe bra for seg selv.

2019

Deltakerrekord! Aldri har så mange deltagere fullført sin distanse under Oslo Maraton! 

2020

Oslo Maraton ble avlyst for første gang siden 2003 grunnet Covid-19, og forbud mot å arrangere.

Vi måtte finne alternative måter å engasjere til fysisk aktivitet, og arrangerte flere virtuelle løp. Det første virtuelle løpet var 17. Mairaton. Et gratis løp der vi ville bidra til glede og felleskap på en annerledes nasjonaldag. Vi løpe alene - men likevel sammen.

Videre arrangerte vi BMW Oslo Maraton Virtual Edition i september, som et alternativ til årets fysiske arrangement. 

I desember arrangerte vi Romjulsløpet, hvor alle påmeldte bidro til Kirkens Bymisjons aksjon "Gled noen som gruer seg til jul", og ga et varmt måltid hver til noen som trenger det. 

2021

I 2021 feiret Oslo Maraton 40 år! I den anledning børstet vi støv av og fornyet logoen fra 1981, og markerte jubileet ved å fornye profilen for arrangementet. 

Men feiringen ble ikke som vi hadde sett for oss, da Covid-19 fremdeles satte sitt preg på samfunnet, og la begrensninger for hvordan arrangementet kunne gjennomføres. Det var fremdeles strenge restriksjoner, og krav til koronapass eller negative tester på alle deltagere. Vi fikk kun lov til å ha 3000 deltagere på hver distanse, og deltagerne måtte deles opp i kohorter med god avstand. For å klare å gjennomføre løpet ble vi nødt til å avlyse Maraton, Oslotrippelen og Barnas Maraton av hensyn smittevern. Løypen ble kortet ned fra 21 kilometer til 10 kilometer, der halvmaraton måtte løpe to runder. Denne løypen ga mange nye rekorder spesielt for deltagerne på Halvmaraton, da den var mye flatere enn før - dette skapte mye glede i målområdet! 😀 

I 2021 arrangerte vi også flere virtuelle løp, og Påskeløpet ble arrangert for første gang. 17. mairaton, BMW Oslo Maraton Virtual Edition og Romjulsløpet ble også arrangert. 

I tillegg arrangerte vi Løpeweekend for første gang i juni. Denne ble holdt på Vestlia Resort på Geilo, og ble en stor suksess vi vil fortsette med. Det var en helg stappet med inspirasjon og løpeglede. 

2022

Endelig var vi tilbake i normal form, med alle distansene våre med på programmet og flere tusen deltagere på startstreken! I tillegg hadde vi 3 for alle tilbake på programmet fredagen, med en ny distanse: 3 på hjul. Det ble folkefest og løpefest både fredag og lørdag! 

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious