BMW OSLO MARATON

ET GRØNNERE LØP

HVA GJØR VI FOR MILJØET? 

Oslo Maraton AS ønsker å være et bærekraftig løp, og vil ta vårt ansvar i jobben for å oppnå FN’s bærekraftsmål innen 2030. 

De siste årene har vi gjort flere tiltak både i hverdagen og under selve gjennomføringen av Oslo Maraton for å redusere vårt avtrykk. Vi er på vei i riktig retning, men vi jobber fremdeles på flere områder for å kartlegge hva vi kan gjøre, og hvordan vi skal løse ulike utfordringer for å bli et grønnere og mer bærekraftig løpsarrangement. 

Vi ønsker å være til inspirasjon for andre løpsarrangementer og engasjere flere arrangører til å bli mer bærekraftige. Vi vil også inspirere og engasjere løperne våre, publikum, samarbeidspartnere, leverandører og andre involverte til å ta bedre valg og bidra til at vi når bærekraftsmålene innen 2030.

Våre bærekraftsmål 

 • Sosial Bærekraft 
  • Oslo Maraton skal være et løpsarrangement for alle. Vi skal legge til rette for at arrangementet har et alternativ tilgjengelig for alle, uansett alder og forutsetning for å delta. 
  • Arrangementet skal være givende og inkluderende både for deltagere, publikum, frivillige, funksjonærer og alle andre involverte. 
 • Økonomi 
  • Oslo Maraton er eid av Sportsklubben Vidar. Vårt overskudd går tilbake til idretten, og gir idrettstilbud til mennesker i alle aldre, barn og unge, bredde og elite. 
  • Ved bruk av dugnadsgrupper ønsker vi å bruke et flertall av organisasjoner eller grupper der betaling for oppdrag går til ideelle formål 
 • Miljø og klima 
  • Oslo Maraton skal gjøre tiltak for å redusere mengden avfall, og sikre at det avfallet som skapes i forbindelse med arrangementet skal sorteres og resirkuleres på best mulig måte. Vi vil tilrettelegge for enkel sortering av avfall og informere alle involverte i arrangementet om løsningene for å sikre god sortering av avfallet. 
  • Vi vil ha fokus på bærekraft når vi velger produkter, tjenester og leverandører til arrangementet
  • Vi vil stille krav til våre leverandører og samarbeidspartnere i alle aktiviteter vi gjør for å velge de mest bærekraftige alternativene som er tilgjengelige 

Vi klarer ikke å nå disse målene alene. Vi trenger hjelp fra alle som er en del av Oslo Maraton, både løpere, publikum, frivillige, funksjonærer, samarbeidspartnere og leverandører. Sammen skal vi klare det!

MILJØGODKJENT ARRANGEMENT 2023

I mai 2023 ble vi et Miljøgodkjent arrangement gjennom Stiftelsen FEE Norway. FEE står for Foundation for Environmental Education og de tilbyr internasjonale programmer for miljøsertifisering, og er et globalt nettverk representert i 73 medlemsland over hele verden. 

Miljøgodkjent arrangement er en utmerkelse for arrangører som vil redusere arrangementets miljøbelastning. Arrangøren må oppfylle et sett kriterier innen 8 områder for å kunne tildeles utmerkelsen. Vi har satt i gang en prosess sammen med FEE og har som mål om å forbedre oss og redusere miljøbelastningen vår mer og mer i årene som kommer. 

Les mer om FEE og arbeidet de gjør på deres nettsider. 

TILTAK VI HAR GJENNOMFØRT ELLER JOBBER MED  

De siste årene har vi gjort flere tiltak både i hverdagen og under gjennomføringen av Oslo Maraton. Vi er på vei i riktig retning, men vi jakter fremdeles på flere ting vi kan gjøre for å bli et grønnere løp. Under kan du lese om noen av våre tiltak for å bli mer miljøvennlige. 

MEDALJE AV GJENVUNNET PLAST 

I 2023 har vi jobbet mye med medaljen. Vi vet hvor viktig medaljen er for mange av våre deltagere. Hvordan kunne vi gjøre den mer bærekraftig? I mange år fikk vi denne tilsendt fra Kina før vi gjorde den litt mer kortreist og fikk den tilsendt fra ulike land i Europa. I år utfordret vi leverandøren vår, Trofe, på å tenke nytt. Vi ønsket oss en medalje av gjenvunnet plast med kortest mulig reisevei. Det har resultert i et kjempegøy prosjekt sammen med barneskoler i England og et firma som heter Recycle. Følg med i våre kanaler for å høre mer om denne fantastiske historien som vi snart skal fortelle mer om! 

Neste mål for medaljen er å få produksjonen til Norge og lage medaljen her! Det hadde vært helt rått! 

FORBUD MOT UNØDVENDIG PAPIRMATERIELL

Vi har fjernet flere ting under arrangementet som skaper unødvendig produksjon av papirmateriell. Vi startet med forbud mot flyers, og vi tillater ingen unødvendig papirreklame på arenaen. I tillegg har vi gått fra å ha en frivillighåndbok i papir til gjøre denne digital. Tidligere hadde vi også et OM-magasin vi delte ut i papireksemplar. Vi gjorde magasinet digitalt før vi i 2022 kansellerte magasinet, og heller fornyet nettsider og utsendelser før arrangementet. Løypekartet var også i papir for noen år siden, dette er nå blitt til et interaktivt kart på nett med mye mer nytte! 

FORBUD MOT UNØDVENDIG PAPIRMATERIELL

Vi har fjernet flere ting under arrangementet som skaper unødvendig produksjon av papirmateriell. Vi starte med forbud mot flyers. Dette har vi tidligere delt ut i goodibags, og partnere eller leverandører på arrangementet eller i Expo har også delt ut mye flyers. Dette er nå forbudt, og vi tillater ingen unødvendig papirreklame på arenaen. 

I tillegg har vi gått fra å ha en frivillighåndbok i papir til  gjøre denne digital. Tidligere hadde vi også et OM-magasin vi delte ut i papireksemplar. Vi gjorde magasinet digitalt før vi i 2022 kansellerte magasinet, og heller fornyet nettsider og utsendelser før arrangementet. 

PRINTEDE STARTNUMRE

I 2021 endret vi måten vi deler ut startnumrene på. Tidligere har disse blitt printet på forhånd og puttet i konvolutt sammen med sikkerhetsnåler. På konvolutten printet vi kart og informasjon til deltagerne. 

I 2021 fjernet vi konvolutten. Informasjonen som tidligere sto på konvolutten får deltagerne nå digitalt. Startnumrene printer vi direkte, så nå deler vi kun ut startnumre til de deltagerne som faktisk kommer for å gjennomføre løpet sitt. Dette har gjort at vi har redusert papirforbruk på startnummer under arrangementet med 120 prosent!

NETTSTRØM VS DIESEL AGGREGAT 

I 2023 nådde vi et mål vi har hatt lenge – å sette opp en arena kun ved bruk av nettstrøm! Dette ble mulig fordi det endelig var tilgang til nok nettstrøm på arenaen vår, etter at vi i samarbeid med Oslo Kommune og andre arrangementer på Rådhusplassen fikk ordnet en bedre tilgang. Nå er vårt neste mål å få til det samme i løypa. Der er det fremdeles behov for litt hjelp av aggregater, men vi jobber på for å fjerne disse også.  

I tillegg til dette streber vi også etter å bruke elektriske fremkomstmidler der vi kan. I 2023 vil vi også stille krav til våre leverandører om å bruke elektriske kjøretøy og maskiner der det lar seg gjøre.

NETTSTRØM VS DIESEL AGGREGAT 

I 2023 nådde vi et mål vi har hatt lenge – å sette opp en arena kun ved bruk av nettstrøm! Dette ble mulig fordi det endelig var tilgang til nok nettstrøm på arenaen vår, etter at vi i samarbeid med Oslo Kommune og andre arrangementer på Rådhusplassen fikk ordnet en bedre tilgang. Nå er vårt neste mål å få til det samme i løypa. Der er det fremdeles behov for litt hjelp av aggregater, men vi jobber på for å fjerne disse også.  

I tillegg dette streber vi også etter å bruke elektriske fremkomstmidler der vi kan. I 2023 vil vi også stille krav til våre leverandører om å bruke elektriske kjøretøy og maskiner der det lar seg gjøre.

REDUSERT INNKJØP AV T-SKJORTER

Fra og med 2016 måtte deltagere som ønsket t-skjorten kjøpe denne. Tidligere var t-skjorten gratis og ble delt ut til alle påmeldte. Det var flere som aldri hentet sin skjorte, og vi satt igjen med mye rest på lager. Dette ble donert til gode formål, som jo er kjempefint! Men for å redusere produksjonen av uavhentede t-skjorter endret vi til at denne måtte kjøpes. Det har gjort at vi har klart å redusere restlageret enormt.

Vi vet at denne t-skjorta betyr mye for noen av våre deltagere, og vi ser den løpe rundt i byen vår hver dag. Derfor ønsker vi å beholde det som et tilbud til våre deltagere – men vi har et ønske om at det skal bli et mer miljøvennlig produkt. Stay tuned!

FRA HELIUM TIL GJENBRUKSFLAGG

For å motivere løperne våre fremover i løypa har vi fartsholdere. For at disse skulle være godt synlige for løperne som ville følge dem benyttet vi tidligere store heliumballonger merket med tiden de skulle holde. Vi har også brukt heliumballonger til å merke toaletter og overganger på arenaen og langs løypa. 

I 2019 sluttet vi med heliumballonger. Områdene der vi før brukte dette bruker vi nå flagg eller andre typer merking som vi kan gjenbruke. For eksempel var vi først ute i Norge med å bruke vimpelsekker som fartsholderne har å ryggen. De er fremdeles godt synlige, og sekkene og vimplene kan gjenbrukes år etter år. 

FRA HELIUM TIL GJENBRUKSFLAGG

For å motivere løperne våre fremover i løypa har vi fartsholdere. For at disse skulle være godt synlige for løperne som ville følge dem benyttet vi tidligere store heliumballonger merket med tiden de skulle holde. Vi har også brukt heliumballonger til å merke toaletter og overganger på arenaen og langs løypa. 

I 2019 sluttet vi med heliumballonger. Områdene der vi før brukte dette bruker vi nå flagg eller andre typer merking som vi kan gjenbruke. Til eksempel var vi først ute i Norge med å bruke vimpelsekker som fartsholderne har å ryggen. De er fremdeles godt synlige, og sekkene og vimplene kan gjenbrukes år etter år. 

REDUSER, GJENBRUK ELLER RESIRKULER

Oslo Maraton har et stort lager med utstyr, verktøy og rekvisita vi bruker igjen år etter år. Vi er allerede gode på sirkulær økonomi, men vi har også et stort forbedringspotensial. Noe av det vi fokuserer på nå er å lage skiltene våre i miljøvennlig materiale. Mye kan gjenbrukes men ting blir ødelagt, det skjer endringer eller andre ting som gjør at det ikke lenger kan brukes. Da ønsker vi at det skal kunne resirkuleres og leve videre. 

Så ser vi også på områder der vi kan redusere forbruk, og har for eksempel forbud mot giveaways som ikke har nytteverdi for våre deltagere. Vi kan dele ut gangsårplaster eller reflekser – det er fint å ha når man er ute og løper, men vi deler ikke ut ting som ikke er nyttige for våre løpere. 

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious