– Oslo Maraton reddet helsa mi!

44 år gamle Morten Endre Stakvik hadde helseplager som forhøyet blodtrykk, han var på vei mot diabetes, hadde ryggsmerter samt daglig hodeverk, ledd- og muskelvondter og slet med en rekke andre plager grunnet overvekt og usunn livsstil over mange år. Under en samtale med legen skjønte han at han måtte ta grep.

Fra junkfood til grønnsaker

– Jeg skal ikke skremme deg, men du har faktisk kun ett valg nå. Du må endre kurs, Stakvik. Du er fortsatt ung, og du kan gjøre noe for å bli kvitt plagene dine, sa legen i møte med Morten.  Legen anbefalte meg å legge om kosten med samme, samt å starte med fysisk aktivitet. Der og da ble jeg faktisk ganske redd. Jeg var jo forholdsvis ung med kone, barn og familie jeg var glade i. Og jeg skjønte at legen mente alvor om hvor min nåværende livsstil hadde ført meg, og at det var jeg selv som måtte ta tak.

Morten levde et veldig usunt liv der junkfood og godteri sto i fokus. På sikt kuttet han ut den usunne maten, og gikk over til et kosthold rikt på grønnsaker, kjøtt, kylling og fisk. Han byttet ut brød med knekkebrød, og spiser havregrøt til frokost hver dag. Når han kjenner søtsuget kommer, velger han enkelte ganger en gulrot som et supplement.

– Jeg unner meg selvsagt søtsaker også, men holder det til av og til. Jeg merker veldig fort på fallende energinivå om jeg ikke spiser “riktig” mat, noe som er en god motivator for å holde på de nye rutinene mine.

MELD DEG PÅ BMW OSLO MARATON 2022!

Morten levde et liv med mye junkmat og lite trening før han tok grep.

 

Fikk løpedilla

Som ung spilte Morten fotball, men han har aldri hatt et forhold til løping før de siste årene. Og jobben hans som sjøkaptein gjorde at treningen som regel måtte bli tilbakelagt på et treningsrom på båten.  På tredemølla var det lett å måle form og progresjon. Han startet med å veksle mellom å gå og jogge sakte i omlag 15  minutter. Den første økten ble en real vekker.

 – Jeg måtte med ett sette meg ned på enden av løpebåndet. Med blodsmak i munnen heiv jeg etter pusten, og hadde en skyhøy puls. Da sa jeg til meg selv: Er jeg virkelig i så elendig form som dette? Det går ikke.

De neste øktene til Morten var like tunge, men målet var å gjennomføre hver gang. Sakte men sikkert gikk både tempo og distansen opp. 15 minutter ble til 20 minutter, og disse små løpeseansene ble til slutt en plass der han klarte å hvile hodet fra den stressende jobben.

 – Etterhvert ble jeg fanget av en lykkerus under løpeøktene, da det var noe jeg følte mestring av, og opplevde stor positiv helseeffekt av. Løpingen gjorde meg til et lykkeligere menneske!

Og effektene av både kostholdsendring og fysisk aktivitet har vært enorme.

– Idag veier jeg rundt 73 kilo,  hvor jeg har ligget stabilt siden 2017. Jeg har fått et nytt liv uten noen form for plager, og føler meg som en ungdom i kropp og sinn. Løpingen gir også en veldig positiv effekt når det gjelder stress og den generelle psyken min.

Mye av treningen til Morten tilbakelegges på en tredemølla da han jobber på en båt i Nordsjøen.

Oslo Maraton ble målet

Og hans store mål i starten av denne livsstilsreisen, var å løpe Oslo Maraton. I år har Oslo Maraton distansene 3 km, 10 km, halvmaraton, maraton og Oslotrippelen (73,3 km) og er virkelig et løp for alle! Fredag den 16. september arrangeres 3 km som har start og mål på Rådhusplassen, og lørdag den 17. september blir det full løpefest i Oslo med de andre distansene! Les mer her!

I 2017 stilte Morten til start for første gang.

– Jeg var både spent og lykkelig, og det var en spesiell opplevelse å ble heia på av folk jeg ikke kjente til og med!  Langs hele løypa opplever man en real boost med heiing, tilhørende danseshow, musikkshow og en regelrett folkefest! Man møter deltakere i alle aldersgrupper, former og nivåer, og alle passer virkelig inn i folkefesten uansett forutsetning. Og stemningen på Rådhusplassen er helt magisk, både for løpere og publikum!

MELD DEG PÅ HØSTENS STORE LØPEEVENTYR HER!

Og det å krysse mållinja for første gang, glemmer han aldri.

– Om ordet magisk skal brukes med store bokstaver, så er det når du runder siste sving og ser målgang der folkelivet på begge sider løfter deg frem de siste 400 meterne før mål. Du er fryktelig sliten, men får nye superkrefter av folkemassen som heier på deg langs innspurten. En ut av deg sjøl-opplevelse og mestringsfølelse av dimensjoner! Og når du krysser mål venter medalje, vennlige smil og en goodie bag som gir godt påfyll etter løpet!

Kona Siv er en stor støttespiller for Morten, og er også med på mange løp. Her fra BMW Oslo Maraton i 2018.

 

I år skal Morten løpe BMW Oslo Maraton for fjerde gang, og skal prøve å utfordre sin egen tid.

-Og det hjelper stort med drahjelp fra publikum. Men jeg var også nybegynner en gang, og til alle de vil jeg bare si:

Ikke vær redd for å ikke være god nok. Her heies alle frem, uansett form og alder.  Man har så mye å vinne på å tørre. Det er ikke snakk om at du skal tenke at du skal vinne OL. Du skal kun vinne over deg selv. De aller fleste av oss tenker ofte at ting er vanskelig når det kommer til trening. Men det er faktisk ganske mye enklere om vi bare senker skuldrene og ikke glemmer at det også skal være gøy og ikke bare slit!

Som en veldig god løper sa til meg når jeg fortalte om mine bekymringer rundt frykten for å ikke være god nok; Morten husk at vi er alle løpere uansett hvor langt/kort – fort/sakte – oppover/nedover vi løper. Vi konkurrerer kun mot oss selv. Dette er så viktig, og har satt spor hos meg. Løping er terapi for både hodet og kropp, der litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

 

2017 var Mortens første Oslo Maraton, og siden har han blitt bitt av basillen.

 

MELD DEG PÅ ÅRETS BMW OSLO MARATON

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious