Viktigheten av løping gjennom vintermånedene

I Dagens Næringsliv står det skrevet at løping som idrett øker i popularitet og mosjonister deltar i økende grad i konkurranser (Mangelrød, 2016).

Helsedirektoratet viser til at omtrent 11% av den norske befolkningen løper en eller flere ganger i uken. Når vintermånedene melder sin ankomst blir ofte løping byttet bort med annen type trening eller inaktivitet. Dette øker sannsynligheten for løpsrelaterte skader betraktelig ved oppstart.

Studier viser at 25-35% av alle mosjonister blir skadet innen de første 9 ukene ved oppstart av løping (Foster, 2015), noe som kan relateres til et fravær av løping gjennom vintermånedene. Rehabiliteringsperioden for nybegynnere som skader seg er i snitt 71 dager. Dette gjør at store deler av løpssesongen kan gå i vasken.

Tor Petter er fysioterapeut og treningsfysiolog på Volvat, men også trener for Norges skiskytterforbund. Han anbefaler alle sine utøvere til å løpe minst en gang i uken gjennom vintermånedene for å unngå skader og vedlikeholde løpsformen. Det kan enten være intervaller på mølle eller korte økter som oppvarming før styrke eller restitusjon etter konkurranser.

Han angir enkle grep som kan være skadeforebyggende og prestasjonsfremmende for å opprettholde løpsformen gjennom vintermånedene.

1. Vedlikehold løpingen gjennom vinteren. En til to økter i uken gir god effekt.

2. Styrketrening av muskulatur i legg, lår og hofte, samt stabiliseringstrening av mage/rygg.

3. Få mer motivasjon av en løpsstilsanalyse. Ofte er det små korrigeringer som kan bedre løpsteknikken og forebygge skader.

4. Finn frem langrennskiene. Det er mange likheter mellom klassisk langrenn i muskelbruk og bevegelsesmåte.

5. Tenk progresjon i nedjustering av belastning inn mot vinter og progresjon i belastning på våren. Her kan løping tur/retur jobb forlenge løpssesongen.

Fysioterapeut og treningsfysiolog ved Volvat, Tor Petter Lillebo Stormoen

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious