«Raske løyper i BMW Oslo Maraton»

Løypene til BMW Oslo Maraton 2016 er klare. Det er gjort noen endringer fra 2015, i hovedsak på grunn av bygging. Løypesjef Tim Bennett har nå vært ute og kontrollmålt samtlige distanser. Bennett mener BMW Oslo Maraton byr på raske og relativt enkle løyper, men at det likevel koster krefter.

-Først ut lørdag morgen er Racing Rullestol i en egen 11 km løype. Dette er en flat og fin løype tilpasset deltakerne, og her går det fort, sier Bennett.

-Kl. 09.15 går starten for maraton-løperne. Vel 3 000 personer er påmeldt på denne distansen. Maraton-deltakerne skal løpe 2 ganger halvmaraton-runden som ikke er av de mest krevende maraton-løypene. Og noe av det flateste som er mulig å få til i Oslo. Likevel må løypa ikke undervurderes. Det koster krefter, sier Bennett.

Videre fortsetter Bennett med en gjennomgang av traseens viktigste milepæler.

Hel- og halvmaraton
-Starten går på Rådhusplassen med slakk stigning i retning Skøyen gjennom Frogner og ambassade-strøket langs Drammensveien. Når løperne kommer til Skøyen følger en god del flate km langs med Frogner stranda inn mot Tjuvholmen og Aker Brygge. Så fortsetter løperne over Rådhusplassen langs sjøsiden og videre ut Akershusstranda. Her er det også flatt og fint. Fra Skøyen og inn langs sjøsiden går løypen stort sett der den nye havnepromenaden til Oslo ligger. Med sine oransjefargede containere som er informasjonspunkt, er havnepromenaden lett synlig, mener Bennett.

-Deretter løpes det inn i Kongensgt, med Akershus festning på begge sider. Ned Myntgata/ Grev Wedels plass. Ingen nevneverdige vanskeligheter her, og bortsett fra svingene er dette en lettløpt løype. Videre langs Langkaia, bort Operagata og forbi operaen. Så går turen ut mot Sørenga og Grønlia via et strekk på grusvei. De som løp i fjor vil se at landskapet fortsatt er i utvikling. Løypas vendepunkt er ved Bring sin containerhavn ute på Grønlia som det løpes i gjennom, sier han.

-Fra Grønlia går løypa inn igjen til Operagata på samme vei som ut. Her kan det bli litt trangt – så vis hensyn, før løperne svinger opp på Nylandsveien. Her kommer distansens første ordentlige stigning, som kan være litt lei i motvind. Men det er bare snakk om noen 100 meter før det går nedover og i retning Jens Bjelkes gate og Tøyen. Ved Tøyen kommer trolig den verste kneika, opp til Botanisk hage. Belønningen er en fin nedover bakke på andre siden av Botanisk hage, og her gjelder det bare å la beina løpe, anbefaler Bennett.

-Deretter går løypa tilbake samme vei, igjen i retning Operagata. Over Nylandsveien igjen som dog er lettere i denne retningen. Inn på Operagata, så til venstre inn Langkaia. Løperne følger denne bort til Grev Wedels plass, før de løper inn Skippergata. Deretter følger det litt «kvartal løping» via Dronningensgt. Før deltakerne endelig kommer inn på Karl Johan ved starten av Kirkeristen, som betyr at det blir mer løping på Karl Johan i år. De fortsetter opp Karl Johan til Egertorget og ned forbi Grand Hotel, løper videre forbi uteserveringen på Karl Johan, tar til venstre inn ved Nationaltheatret, så til venstre og inn på Stortingsgaten. På slutten av maraton kan du få litt ny gnist gjennom å se barn løpe barnas maraton i Spikersuppa. Så til venstre inn Rosenkrantzgt, høyre igjen og inn på Karl Johan. Her er det drøye 1 km til mål på både hel og halv, og det løpes videre opp på siden av Stortinget, nedover Karl Johan i retning Østbanen. Tar inn Kirkegt og følger den bort til Rådhusgt, til høyre inn Rådhusgt og opp til Christiania torg, herifra er det fin nedover bakke til Rådhusplassen og mål. Halvmaraton-deltakerne kan her feire egne prestasjoner, mens maratonløperne fortsetter med nøyaktig samme runde en gang til, sier Bennett.

«10 for Grete»
-«10 for Grete» løpes stort sett i traseen til halvmaraton, med noen avvik. Også denne distansen starter på Rådhusplassen, men nå løper deltakerne direkte østover. Her fortsetter de i halvmaraton-løypa, men istedenfor å løpe ned Myntgata blir det bort til Rådhusgt, ned den og inn til høyre i Kirkegt – også til venstre ned Myntgata /Grev Wedels plass. 3 svinger på rappen, men med bra fart og riktig timing i svingene mister du ikke mye fart. Ut Operagata via Langkaia og forbi Sørenga. Etter vending løper deltakerne tilbake mot sentrum samme vei. 10 km skal IKKE over Nylandsbroa, men fortsette rett frem Operagata. Dette gjør at de 7-8 første km blir ganske raske, uten egentlig noen bakker i det hele tatt, bare en liten stigning opp Kongensgt og en bitte liten kneik ved Sørenga, forteller Bennett.

De siste ca 2 km følger samme løype som halv – og hel maraton tilbake til Rådhusplassen.

-Det vil til helgen være redusert fremkommelighet i Oslo by, og noen områder vil være sperret for inn og utkjøring i perioder. Det er derfor viktig at byens beboere merker seg datoen på arrangementet. Sterkt berørte områder vil få egen informasjon av arrangøren, sier Bennett.

Av samme årsak anbefaler Bennett også offentlig kommunikasjon, og primært tog og t-bane til sentrum på lørdag.

-Flest løpere trekker til de lengste distansene, men i tillegg til disse, arrangerer BMW Oslo Maraton også distansen «3 for alle» på fredag ettermiddag. Barnas Maraton og en ny distanse – Oslotrippelen – på hele 73 km arrangeres på lørdag. Deltakerne på sistnevnte distanse løper en maraton, en halvmaraton og avslutter med 10 km. Her skal alle finne noe som passer egne ambisjoner og mål, og det går fremdeles an å etteranmelde seg på noen av distansene, avslutter løypesjef Bennett.

oslo-maraton-alle-kart-2016-1

 

© 2022 Oslo Maraton

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious