En rullende inspirasjonskilde

Oslo Maraton ble i år arrangert som et virtuelt løp. Tusenvis av løpere rundt omkring i hele landet deltok på en av distansene. Arrangementet har som mål å være et lavterskelsarrangement. Uansett forutsetning skal man kunne delta. Oslo Maraton har hvert år egen rullestoldistanse i Oslos gater, samt egne paraklasser.

Covid-19 har satt en stopper for mange aktiviteter og arrangementer, men det skal mer til for å stoppe en 36 åring fra Bergen. Jon-Einar Sand bor i Åsane, og har i 13 år vært bruker av rullestol. I år ville han utfordre seg selv litt ekstra, han ville fullføre maratondistansen, i rullestol.

Jeg liker godt å utfordre meg selv og ser ofte etter nye utfordringer. Jeg mener også det er viktig å la folk se at rullestolbrukere også kan delta på slike arrangementer. Idretten gjør meg sterkere både mentalt og fysisk, noe som kommer godt med i en hektisk hverdag sier Jon-Einar Sand.

Den 36 år gamle mannen fra Bergen har en aktiv hverdag, og er ikke ukjent med å melde seg på løp. Under Bergen City Maraton var han rett og slett ikke helt fornøyd.

Jeg meldte meg opp til Bergen City Maraton tidligere i år, men må innrømme at jeg da ikke var helt fornøyd med tiden min sier Sand.

Dette ga motivasjon til å melde seg på Oslo Maraton Virtual Edition. Her kunne han få en ny sjanse til å forbedre tiden sin. Jon-Einar er opptatt av å vise at det å sitte i rullestol ikke trenger å være en hindring, heller tvert imot. Sand forberedte seg godt før han igjen bega seg ut på maratondistansen.

Jeg har en ganske aktiv hverdag fra før, sier Sand. De siste ukene før Oslo Maraton trente jeg mer utholdenhet og intervaller. I tillegg tok jeg også to taktiske hviledager på torsdag og fredag før maraton, for å ha «litt ekstra i tanken» forklarer Sand.

Oslo Maraton satser tungt på tilrettelegging og inkludering med egne paraklasser og et helt eget 10 kilometerløp for rullestol er hvert år med på programmet.

Vi legger ned enormt med tid og resurser for å tilrettelegge slik at alle kan få delta på Oslo Maraton uavhengig fysiske forutsetninger. Noen av tiltakene vi gjør rent arrangementteknisk er å bygge en arena på Rådhusplassen som er planløs der deltagere og publikum med funksjonshemninger enkelt kan komme seg frem. Alt vi gjør skal være tilpasset sier Edwin Ingebrigtsen i Oslo Maraton.

Sjelden sykdom ble vanskelig å oppdage

Jon-Einar har ikke alltid vært rullestolbruker. Tidlig i 20-årene tok livet en endring. Han måtte opereres for en sjelden svulst. Men veien dit tok lang tid.

Jeg fikk en svulst i nakken som sannsynligvis begynte å vokse i tenårene forklarer Sand. Jeg var da så uheldig at det var en sjelden sykdom, i tillegg utviklet den seg unormalt så legene fant ikke svulsten. Mye av grunnen var at de ikke visste hva de lette etter. Sykdommen var svært sjelden og dermed var egentlig diagnosen jeg har «usannsynlig» forteller Sand

Det var først da jeg var 22 år jeg fant en lege som så etter mer uvanlige årsaker. Innen svulsten ble funnet hadde den vokst seg så stor at den hadde gitt permanente skader i ryggmargen. Det tok meg et par år å finne idretten etter operasjonen, men det er takket være dette at jeg nå kan gjøre ting jeg ikke engang turte å drømme om tidligere. En av disse drømmene var å fullføre et maraton, sier Jon-Einar Sand entusiastisk.

Quiz og fysikk

Det er ikke bare deltagelser i store nasjonale løp som 36 åringen fra Bergen interesserer seg for. Selv om idrett og trim er en viktig del av hverdagen så liker han også å trimme hjernen!

Når jeg ikke driver med idrett liker jeg å spille brettspill, og rollespill. Jeg er også glad i quiz, både som deltager og som arrangør. Det å utfordre kroppen er en ting, men hodet må også være med. Som også er litt av grunnen til at jeg også har en stor interesse for astronomi og fysikk, noe jeg stadig prøver å lære mer om sier Sand.

En inspirasjon for oss alle – Flere løp venter

Oslo Maraton vil alltid være en arena for utvikling, mestring og samhold. Initiativ som Jon-Einar Sand tar imponerer arrangøren.

Da vi hørte om at Jon-Einar ville delta på maraton i rullestol ble vi veldig imponert. Det krever enormt med trening og vilje. Historien til Sand har inspirert oss til å fortestte å utvikle arrangementet og stadfeste vår posisjon som et inkluderende løp der alle kan delta sier Edwin Ingebrigtsen på vegne av Oslo Maraton

Vi kan forvente å se mye til Jon-Einar i fremtiden. Flere løp er planlagt og han vil gjerne delta på fysiske løp, når alt har åpnet opp igjen.

I første omgang er neste løp 16. Oktober. Jeg har også lyst til å prøve meg på Bergen City Maraton igjen neste år, noe som kan bli litt utfordrende på grunn av mange høydemeter, og traséen løpet går gjennom. Det hadde vært gøy å være med på Oslo Maraton igjen neste år også, spesielt om de åpner for rullestolbrukere på fullmaraton. Kanskje også se litt på muligheten for trippelen, en spennende utfordring, avslutter Jon-Einar Sand

Jon-Einar sand klokket inn på 3:35:24 på sine 42 195 meter. En prestasjon det står respekt av.

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious