Som yngre kunne mat-influenser Emilie Voe Nereng (26) ta seg sporadiske joggeturer, men hun begynte ikke å løpe jevnlig før i 2017.
– Da hadde faren min meldt seg på Oslo Maraton i halvmaraton-distansen, og han utfordret meg til å bli med. Jeg kunne ikke si nei når faren min på over 50 skulle løpe! I januar begynte Emilie å trene seg opp, og da september kom hadde hun begynt å fått sansen for løping. Og nå står halvmaraton på agendaen for henne den 17. september.
MELD DEG PÅ OSLO MARATON HER!
Fra straff til mestring
I starten handlet løping om alt annet enn løpeglede for Emilie. Hun brukte løping som en slags «straff» mot kroppen sin dersom hun hadde spist for mye, noe som ga dårlig løpsopplevelse.
– Jeg var i tillegg i ganske dårlig løpeform, og da er ikke løping noe gøy dersom du kun gjør det noen få ganger i måneden. Da jeg begynte å trene meg opp mot mitt første halvmaraton, opplevde jeg for første gang mestring i noe jeg tidligere hadde mislikt. Jeg kjente jeg ble i god form og begynte å sette pris på kroppen min på en helt annen måte enn tidligere.
Har du hatt noen forbilder innen løping?
-Jeg har alltid vært fascinert av ultraløpere og elsket boken Born to Run av Christopher McDougall. Ellers har jeg ingen andre konkrete forbilder, da jeg kun tar utgangspunkt i meg selv og min egen løpeform.
Hvordan var ditt første løp
-Jeg ble tatt med på null-løp av faren min da jeg var 11 år gammel og husker jeg syntes det var skikkelig stas. Ellers løp jeg en etappe av Ringeriksmaraton da jeg ble litt eldre og husker mestringsfølelsen jeg fikk av å ha løpt for et lag!
LØP OSLO MARATON OG VELG MELLOM 3 KM, 10 KM, HALVMARATON, MARATON, TRIPPELEN ELLER SPORTYLØPENE FOR DE MINSTE!
Skader og mat før løp
Nå løper Emilie maks 3 ganger i uken for å unngå løpeskader. Hun har slitt mye med runners knee, og har dermed skjønt at hun må trappe ned mengden og lengden på øktene for å kunne fortsette å løpe. For å unngå skader passer hun på å restituere minst én dag mellom hver løpeøkt, og trene beinstyrke med god belastning 1-2 ganger i uken for å styrke muskulaturen.
Når hun kjører intervaller er er det 45×15 som er favoritten.
-Jeg tar enten 20 eller 30 45-sek intervaller avhengig av dagsformen, med 1 minutts pause etter 10 stk.
Favorittøkten til Emilie er derimot en roligere langtur ute i finværet, mens hun skifter mellom å høre på musikk og å høre på lydene fra naturen.
Og som matentusiast er hun også opptatt av å få i seg god mat både før og etter en løpetur.
-Det beste jeg vet før en løpetur er en god og tykk smoothiebowl av banan, bær, spinat, proteinpulver og melk! Og etter en løpetur sikrer jeg å få i meg et balansert måltid som holder meg mett lenge.
BLI MED PÅ LØPEEVENTYR DEN 17. SEPTEMBER I OSLO!
– Publikummet under Oslo Maraton gir meg energi!
Tilsammen har det blitt rundt 15 løp på Emilie, og en av hennes beste minner er da hun klinket inn til en god halvmaratontid under Oslo Maraton i 2018.
-Det er veldig gøy å ta en ny personlig rekord. Faren min syklet langs hele løypen for å heie på meg, og mamma stod i mål med yoghurtnøtter!
Herlig! Og hva er det som gjør Oslo Maraton så spesielt?
– Publikummet! Folk som står langs løypa og heier på oss som løper forbi ! Å smile til publikum underveis gir meg påfyll av energi!
Har du noen tips til andre som er i startgropa?
– Ikke start for hardt ut. Finn et tempo som passer deg der du kan prate litt, uten at du bryr deg så mye om hastighet eller tid. Vi er alle forskjellige, og man må ta utgangspunkt i der man er.
Og for Emilie handler løping nå om å mestre stress, samt at dette er en kilde til glede og mestring, og noe som gir livet en liten herlig X-faktor.
– Livet mitt ble noe helt annet etter at jeg fant løpeglede, og bidro til å gi meg et bedre syn på egen kropp og eget liv!