17. mairaton + verden = SANT!

Årets Nasjonaldag kommer til å bli husket i veldig mange år. Husket som det året vi måtte tenke nytt. Det året der å holde avstand til hverandre ble livsviktig. 

Selv om hverdagen er annerledes så løpes det som aldri før. Vi ønsket å lage et konsept der alle kunne være med, og som man kunne delta på uansett hvor du måtte befinne deg i landet. Responsen lot ikke vente på seg, hele landet er representert. Alle landets fylker er med. Snart 7000 påmeldte.

Men det skulle vise seg at 17. mairaton skulle spre seg utover Norges landegrenser. Nesten 400 personer fra den store verden skal feire Norges nasjonaldag med å bli med på en av distansene. Det er ikke et krav om å løpe, man må gjerne gå. Det handler om å komme seg ut.

Viking Stroller, er en av flere grupper som har tenkt å delta på 17. mairaton. De har god erfaring med å gå lengre distanser. 

Vi er en gruppe likesinnede som er glad i å gå, gjerne litt langt, sier initiativtaker Anniken Johansen

Gruppen ble etablert i 2012 i forbindelse med Nijmegen-marsjen i Nederland. Siden den gang har Viking Stroller vært å se mange steder.

Vi treffes på ulike arrangementer rundt om i verden. Vi har en egen patch og vimpel så vi lett kan finne hverandre, forklarer Johansen.

Nå er det 17. mairaton som står for tur for den voksende aktivitetsgjengen. I lys av mange avlyste arrangementer kom dette arrangementet som et godt alternativ. 

Vi tente på ideen og har spredd det glade budskap til samtlige i Viking Stroller over nesten hele verden, og håper flere av «vikingene» går i sine hjemtrakter. German Navy stiller med 55 pax i eget land. I Oslo blir vi en gruppe vikinger som skal vandre halvmaraton, sier Anniken Johansen. 

Det at 17. mairaton ikke bare har blitt et landsomfattende arrangement, men også blitt noe mange rundt omkring i verden har lyst å ta del i er et godt bevis på at virtuelle aktiviteter enklere kan spre seg over landegrenser.

Når man havner i en unntakstilstand som store deler av verden er inne i nå, så er det fint å se at man støtter opp under virtuelle tiltak, sier Cecilie L’Orsa Tveit, daglig leder i Oslo Maraton. Man når mye bredere og kan enklere mobilisere over større geografiske områder når vi arrangerer virtuelt. Det er ingen påkrevd reiseaktivitet, og på 17. mairaton har man god tid til å gjennomføre, eneste kravet er at det må skje på 17. mai fortsetter L’Orsa Tveit.

IML Walking Association er en annen gruppe som har latt seg inspirere av en litt annerledes nasjonaldag 17. mai. De er en non-profit-organisasjon som jobber med å fremme fysisk aktivitet og sunn idrett. Det er 29 gåtur-arrangementer vært år som arrangeres, nå skal de ut å gå på 17. mairaton.

Koronaviruset gjorde store endringer for mange av IML sine aktiviteter. Vi hadde sett frem til å gå i Belgia, Sverige, Danmark, Frankrike og Nederland, men det blir vanskelig nå, sier Sylwia Skorstad en av mange vandrere for IML. Vi skal derfor gå maraton-distansen, i hvert vårt land med norske flagg, vi vil ta bilder og videoer og dele med hverandre igjennom dagen forteller Skorstad.

Dette er kun to eksempler på hvordan arrangementet har spredd seg utenlands. I tillegg vil deltagere fra USA være med å sette sitt preg på 17. mairaton. 56 nasjonaliteter er representert, i alle aldre. Den vide geografiske spredningen er noe av det som overrasker mest.

Vi er utrolig stolte over at så mange ønsker å bli med på dette. Alle historiene vi har fått om hvordan 17. mairaton har bidratt til noe positivt er veldig motiverende og givende. Vi håper så mange som mulig vil bli med å lage en minnebank ved å ta bilder og videoer med emneknaggen #17mairaton, slik at vi kan se tilbake på en fantastisk nasjonaldag, avslutter Cecilie L’Orsa Tveit.

Fortsatt ikke meldt deg på? Meld deg på her!

© 2022 Oslo Maraton

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious