Vintertrening
Jack Waitz, løpelegende og ektemann til avdøde Grete Waitz

Det er ingen grunn til å legge løpeskoene på hylla selv om det kan være kaldt og guffent ute. Vi lever tross alt i Norge og for mange er nettopp vintermånedene den viktigste tiden for å legge et solid grunnlag for den kommende vår- og sommersesongen. Selvfølgelig er det helt greit å bruke ski og sykkel og ikke minst tredemølle som et alternativ, men for meg er disse treningsformene et supplement til å løpe utendørs.

En miks av treningsformer kan gjøre susen for de fleste mosjonister. Kanskje en god skitur i helgene med mindre vektbelasting og løpeturer på ukedagene når en har mindre tid.

Mange har i dag tilgang til tredemølle og jeg vil anbefale at disse benyttes til hurtig løping når forholdene ute er dårlig. Intervalltrening på glatta gjør at du kan være mer utsatt for muskelskader. Leggene og hamstring kan lett overbelastes når du løper fort. Så, ideelt sett: rolig løping ute og rask løping innendørs eller på tredemølle. Selvfølgelig kan du gjøre all trening utendørs når forholdene tilsier det. Trener du 5-6 ganger i uka, bør 2/3 økter helst foretas utendørs.

Under litt krevende forhold er det er noen få grunnleggende regler som kan være greie å få med seg:

  • Det er viktig at du korter noe ned på steglengden og få kroppens tyngdepunkt mer framover. Slapp godt av i skuldre og overkropp og beveg armene i løpsretning. Dette hjelper deg til å holde balansen.
  • Husk at du aktiverer en del muskler som du ikke bruker under sommeren. Det er derfor viktig at du bruker litt tid til å tilvenne deg vinterløpingen.
  • Olympiatoppen anbefaler at du ikke trener hardt ved mindre enn -12 grader og holder deg innendørs ved -18 grader.
  • Er det ordentlig guffene forhold med regn/sludd og våte underlag, – husk å kle deg godt og det kan være lurt og ikke legge de virkelige lange turene på slike dager.
  • Det kan også være lurt å finne egnede steder for løping.  Noen steder blir oftere vedlikeholdt med salting og brøyting og andre steder kan være bedre opplyst.

    Grete Waitz

Grete og jeg var nødt til å være veldig kreative de første årene av hennes karriere. Det ble et par uker i «syden» gjennom vinteren, men majoriteten av løpetrening foregikk under alle forhold ute. Når jeg blar tilbake i treningsdagboka til Grete ser jeg til og med at slagstøvler hyppig ble brukt under de verste snøfallene. Parkeringshus og T-baneganger ble også brukt. I dag vil jeg nok neppe anbefale det samme og det er heller ikke nødvendig med dagens utstyr.

Du klarer deg godt gjennom vinteren med tradisjonelle løpesko, men det finnes sko som er tilpasset glatte forhold. Flere er også vanntette. Du kan få piggede sko som passer deg.

Kort sagt, så gjelder det å se på vær og føreforhold som en utfordring og ikke som et hinder. Husk å holde avstand til andre når du løper. Finn områder der det ikke er for mange.

Lykke til med treningen!

Jack Waitz

 

Fått meg deg Romjulsløpet vårt? Les mer om løpet her! 

© 2022 Oslo Maraton

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious