Vaksinasjon med Volvat

Kroppens immunsystem er et effektivt forsvar mot de fleste virus og bakterier som vi møter i hverdagen. Ved å trene regelmessig og ha et sunt og variert kosthold vedlikeholdes et godt immunforsvar. Likevel får vi alle iblant infeksjonssykdommer. Frustrasjonen over å bli syk kan være stor når vi endelig er kommet i gang med treningen og merker formstigning. Når man har hatt en infeksjonssykdom gir dette som regel livslang beskyttelse mot samme sykdom. Ved å vaksinere oppnår man denne beskyttelsen uten at man først er syk.

I Norge har vi gjennom barnevaksinasjonsprogrammet en god beskyttelse mot potensielt livstruende sykdommer som kan gi alvorlige senskader. Det er generelt god oppslutning om dette vaksinasjonsprogrammet, slik at vi oppnår såkalt ”flokk-immunitet”. Det betyr at sykdommene ikke får anledning til å spre seg i befolkningen siden de fleste er immune.

Det er anbefalt å repetere enkelte vaksiner med jevne mellomrom. For eksempel bør man hvert 10. år ta en oppfriskningsvaksine mot difteri. Denne vaksinen gis da som regel som en kombinasjonsvaksine sammen med vaksine mot kikhoste, stivkrampe og polio. Hvis du er mye aktiv i skog og mark kan det være lurt å sikre seg en oppdatert stivkrampevaksine.  Sårskader som blir skitne av jord utgjør en potensiell fare for smitte av stivkrampe-bakterien.
Hvis du løper i skogen (eksempelvis orienteringsløp, stiløping, skogsmaraton etc.) er det viktig å være oppmerksom på flåttbitt. Dersom du ofte blir bitt av skogflått, anbefales vaksine mot TBE-virus. Dette viruset kan forårsake hjernebetennelse.  Vaksinen beskytter ikke mot borrelia, en annen fryktet flåttsykdom. Derfor er det viktig å sjekke hele kroppen grundig og fjerne flåtten så raskt som mulig hvis du har blitt bitt.

Influensa er en infeksjonssykdom som kan gi ubehagelige symptomer, men er nesten alltid selvbegrensende hos friske personer. Influensaviruset endrer seg hver sesong, slik at det hvert år må produseres en ny vaksine. Vaksine anbefales til eldre, gravide og personer med kroniske og alvorlige sykdommer fordi disse kan få et mer komplisert sykdomsforløp. Vaksinen er ikke nødvendig for friske individer, men kan være relevant for personer som helst ikke bør smittes, i første rekke medisinsk personell, men også idrettsutøvere i konkurransesesong.

Ved reiser til eksotiske land er det anbefalt å vaksinere seg i god tid før reisen. Dette gjelder også idrettsutøvere som kun oppholder seg på hotell og treningsfasiliteter. Særlig viktig er vaksine mot hepatittvirus (A og B). Gulfeber forekommer i deler av Afrika, mellom- og sør-Amerika. Gulfebervaksine kreves for innreise i enkelte land og må dokumenteres med internasjonalt vaksinasjonssertifikat. Det finnes mange andre vaksiner som kan være anbefalt avhengig av reisemål, varighet og aktiviteter. Hvis man er usikker på noe relatert til reiser, smittsomme sykdommer og forholdsregler er det alltid lurt å oppsøke lege.

Ved Volvat Medisinske Senter sine to avdelinger i Oslo (Nationaltheatret og Majorstuen) har vi vaksinasjonspoliklinikker med høy kompetanse og kort ventetid. Vi lagerfører de vanligste vaksinene og kan gi råd ved alle spørsmål knyttet til vaksiner. For ytterligere informasjon om vaksiner kan vi anbefale Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Lykke til med treningen i vintersesongen!

Hilsen Magnus Pillgram
Allmennlege Volvat Nationaltheatret

last ned

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious