RIKTIG UTSTYR, BEDRE LØPING

ePxbLaHvCUK6LybC7CqmL1eXPgoSVUIDibU483BPloI

Skrevet av Hanne Lyngstad, Løpeekspert Adidas. 

Riktig sko for underlaget er viktig uansett sommer eller vinter. Du bør være sikker på at du har riktige sko og utstyr i forhold til ditt løpesett.

Vinterløping kan være synonymt med tredemølle på studio for en del. Mens andre foretrekker å løpe ute hele året hvor minusgrader ikke er noen hindring. Løper du ute om vinteren så må du først og fremst ta hensyn til underlaget. Er det is og snø eller er det stort sett bar asfalt der du løper?

Rett sko, til rett underlag
Er det snøføre eller glattis, bør du ha et par løpesko som har en god gummiblanding i yttersålen. Det er ikke alltid størrelsen på knotter i yttersålen som gir en god gripeevnen, men mykheten i sålen. Er det er minusgrader og du skal løpe en times tid? Da blir en del løpesko litt harde og stive i støtdempingen. Det gir litt dårligere løpsfølelse og gripeevnen kan forringes noe. Et unntak du bør se nærmere på er adidas sine løpesko med Boostdemping. De er temperaturresistente og oppfører seg helt likt i funksjon ved 40 varmegrader som ved minus 20. Her har du en unik mulighet til å ha løpesko som oppfører seg likt inne på tredemølle som ute i vinterkulda.

I tillegg til myk og god støtdemping bør du være trygg på at skoene dine har en god gripeevne i frasparket. Når skoene glipper litt i hvert steg er det lett å dra på seg en sår akilles eller beinhinnebetennelse. Derfor er det viktig å velge seg et par som for eksempel har ekstra Continental-gummi i sålen. Akkurat som på bildekkene våre.

Vær sikker på at du har riktige sko til ditt løpesett. Er du en aktiv løper er det inspirerende og ha flere par sko beregnet på ulike løpeøkter. Et par terrengsko eller et par lettvektssko er ekstra gøy å variere med.

Piggene ute?
Å få pigget opp favorittløpeskoene er også å anbefale. Selv har jeg et par sko som blir brukt på de riktig isete dagene. Din lokale sportsbutikk pigger mest sannsynlig skoene for deg i løpet av dagen. Det er også noen leverandører som selger ferdig pigget sko. Det kan være verdt å sjekke ut utvalget om du trener mye ute om vinteren.

Skrevet av Hanne Lyngstad, Løpeekspert Adidas. 

© 2022 Oslo Maraton

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious