Tren riktig i vinter – løp fortere til våren!

– Det er fullt mulig å være i enda bedre løpeform til våren enn du var på høsten –  hvis du gjør vintertreningen smart og riktig, forklarer BMW Oslo Maraton-vinner Marthe Katrine Myhre (31).

Tekst: Pål Tømmerhoel
Foto: Maximsport.no

Gjøvik-jenta, som satte ny løyperekord for kvinner under BMW Oslo Maraton i september med 2.43.31, fremholder at det et uproblematisk å holde treningstrykket oppe selv om temperaturene blir lavere og veiene glattere.

– For de aller fleste holder det lenge å gjennomføre to korte, men intensive løpeøkter i uka gjennom vinteren. Sørg for å ha fokus på løpsteknikk og skikkelig gjennomføring. Da sørger du for at kroppen ”husker” hvordan den løper riktig og hvordan den presser deg, forklarer Marthe.

Selv sverger hun til progressive økter utendørs. Gjerne intervalltrening der arbeidsperiodene ligger på 20-30 minutter og den totale lengden på økta er 45-60 minutter.

– For meg er det et viktig å trene terskeløkter utendørs. Ingenting galt sagt om tredemøller, men steget blir litt annerledes når du løper innendørs. Du lures litt til å tro du er i bedre form enn du egentlig er, mener Marthe.

– Når du trener utendørs vinterstid må du imidlertid være obs på at kropp og musklatur trenger litt lengre oppvarmingstid for å fungere bra. Dessuten vil kilometerfarten din alltid være noe høyere vinterstid enn når det er bart på bakken og varmt i været. Derfor er det lurt å løpe intervaller på tid – ikke på antall meter – under vintertrening.

marthe-myhre

Selve nøkkelen til fremgang i vintermånedene, er imidlertid mengdetrening. Og selv Norges beste kvinnelige maratonløper tar den i skisporet.  Trolig tåler kroppen din langt flere mil på ski i løpet av uka enn den gjør med ren løping. Så her er det bare å gi gass!

– Langrenn er helt perfekt som motortrening. Det er skånsomt for kroppen og gjør at du i praksis kan måke på med så mange mil du egentlig vil og har tid til. Jeg er heller ikke bekymret for at skigåing påvirker løpsteknikk i negativ retning så lenge du er bevisst på å trene effektiv og riktig under de spesifikke løpsøktene, sier Maxim-ambassdør Marthe.

At dørstokkmila er litt lengre for utendørstrening vinterstid enn ellers i året, er en kjennsgjerning. Å ha rett skotøy og bekledning gjør det imidlertid raskt litt lettere å ta turen ut av døra.

– Du bør absolutt ha et par løpesko med pigger tilgjenglig. Selv foretrekker jeg å pigge opp et par av de gamle ”sommerskoene” jeg har stående. De er litt mykere i både såle og stoff enn de spesiallagde vinterpiggskoene, og passer meg litt bedre. Men her er det er smak og behag som bestemmer, mener Marthe – som advarer mot kle seg som en polarfarer selv om kvikksølvet har krøpet langt ned.

– Det skal bli ganske kaldt i værte, før du fryser når du løper! Kroppen produserer veldig mye varme under løping, og det er lett at påkledingen føles klumpete og stiv hvis du har dratt på deg for mye tøy. En god vinterthigts og et par treningsokker med litt ulllblanding bruker å holde i massevis på underkroppen. På overkroppen bruker jeg en langermet treningstrøye av ull og en tykkere løpejakke/langrennsjakke over. Er det veldig kaldt tar jeg en ekstra vest utenpå. Husk for all del hansker, bøff – og ikke minst lue! Varmetapet er størst gjennom hodet.

 

maxim_logo-03

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious