Sommertips fra Jack Waitz

Vi har allerede hatt noen fine sommerdager med temperatur i øvre del av tjue-tallet. Sommerferien er rett rundt hjørnet eller kanskje allerede startet. Mange forbinder sommer og ferie med avslapping, mye sol og kanskje litt ekstra godsaker. Treningen blir som oftest satt på vent, men sommer og ferie betyr egentlig god tid til å trene. Det er viktig å kose seg og slappe av, men å huske å trene litt, gjør bare at avslapping og nytelse av de lange sommerdagene blir enda mer prissatt.

Undersøkelser fra University of Texas i Austin, viser at for eksempel en uke helt i ro, ikke har noen innvirkning på utholdenheten. Dette er vel gode nyheter for mange, ikke bare i sommerhalvåret. Lengre tid med inaktivitet viser helt andre resultater. Etter to til tre uker mister godt trente utøver ca. 7% av sitt maksimale oksygenopptak (VO2max). Etter den første måneden faller den ytterligere, men ikke så dramatisk som den første måneden. En liten halvtime om dagen gjør underverk, og det er imidlertid ikke så mye trening som skal til for å holde oksygenopptaket ved like. Uka har tross alt 336 halvtimer og en 6-7 av dem kan du vel godt sette av til mosjon?

Tenk om vi får en norsk ”drømme sommer”. Når jeg sier norsk drømme sommer, så mener jeg fine, varme soldager. På slike dager er det fornuftig å ta hensyn til sommervarmen. Det er ikke ofte det er så varmt at det er farlig å trene, men fysiologisk blir kroppen påvirket av varmen på mange måter. Allerede rundt 25 grader belastes hjertet 3-6% hardere enn for eksempel 12-13 grader. Dette skyldes at hjertet må jobbe ekstra hardt for å få blod ut til musklene. Og ikke minst ut til huden for å øke svette produksjon, som er kroppens kjølesystem.

Viktigste hensyn å ta er at en ikke blir dehydrert. Drikk et glass vann til hvert måltid og gjerne litt ekstra før du trener. Hvis løpeturen er over 60 minutter er det en selvfølge at du har med drikke. Drikk gjerne hvert 15-20 minutt, og gjerne sportsdrikk på lange turer slik at du får i deg salter og andre mineraler. Et godt gammeldags råd er at du skal tisse hver tredje time.

Unngå å trene når det er som varmest og tren gjerne på skyggefulle steder så du unngår både UV-stråling og den verste solsteika. Treningseffekten blir ikke påvirket av når på dagen du velger å trene, men det er viktig å lytte til kroppens signaler, samt symptomer som svimmelhet, magetrøbbel, slapphet og hodepine. Dette kan være en god indikasjon på at det er for varmt eller du er veldig dehydrert og sliten.

Det er fin løps-temperatur tidlig på morgenen, og en normal løpetur inntil en times tid kan godt gjøres før frokost og på tom mage. Det er også deilig å ha unnagjort treningen slik at en kan delta på sosiale aktiviteter utover dagen. Og ikke minst, du har god samvittighet.

En kort løpetur er bedre enn ingen. Hvis du gjør treningen til en vane vil du merke hvor godt det er at du kan slappe av i ferien og samtidig føle deg sprek. Det gjelder bare å komme seg ut, – en treningsøkt er 25% svette og 75% viljestyrke.

© 2021 Oslo Maraton

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious