Setter pollenallergi en demper på løpingen?

Av: Ida Hadler Olsen, allmennlege på Volvat Majorstuen.

Her er symptomene på pollenallergi, og hvordan du best behandler den. 

 

Dersom du hver vår eller sommer begynner å nyse, får tett/rennende nese og/eller røde og irriterte øyne, har du mest sannsynlig pollenallergi. På folkemunne kalles pollenallergi for høysnue. Dette er en plagsom tilstand, men det finnes behandling. Allergi er en overreaksjon fra kroppens eget immunforsvar mot agens/stimuleringer som i utgangspunktet er ufarlig. Ved pollenallergi reagerer immunsystemet vårt på blomsterstøv som planter og trær slipper ut i luften. Pollenmengden i luften varierer med årstidene, og i forhold til hvor i landet du befinner deg. De ulike plantene frigjør sitt pollen til ulike perioder på våren og sommeren. Derfor kan vi mennesker oppleve pollenallergi til ulike tider – alt avhengig av hvilken type blomsterstøv man er allergisk ovenfor.

 

SYMPTOMER PÅ POLLENALLERGI

Pollenallergi fører ofte til nysing, og rennende, kløende og tett nese. Røde, irriterte øyne som klør og renner er også vanlig. Noen føler seg trette og uopplagte, andre kan oppleve hoste og/eller kløe i svelget og pustebesvær. Ved pollenallergi kan man oppleve ett, flere eller alle de ovennevnte symptomer, og disse arter seg med ulik intensitet fra person til person. Dette fordi en immunrespons er individuell.

Allergier man kan ha mot andre typer agens (midd, dyrehår, ulike matvarer) gir ofte mye av de samme symptomene som ved pollenallergi. Forskjellen er bare at pollenallergien kommer på samme tid hvert år hos den enkelte.

Det finnes spesifikke blodprøver og undersøkelser som kan gi oss en «pekepinn» på hva man er allergisk overfor, men ikke utelukke. Ofte har pasienten selv også en formening om hva dette kan være.

Hos noen kan allergi utløse tung pust, hoste og/eller piping i pusten. Folk som har astma kan bli verre i pusten dersom de samtidig er allergiske. Andre kan motsatt vei til slutt få stilt en astmadiagnose fordi de er blitt tunge i pusten i forbindelse med eksponering for et allergen.

Dersom du blir unormalt tung i pusten, får hoste og/eller pipelyder ved inn- og/eller utpust bør du bli tilsett av lege.

HUSK at allergikere har ca. 40-50% økt risiko for astmautvikling. Sørg derfor for å ta en spirometri (måling av pustekapasitet) en gang i året.

 

BEHANDLING VED POLLENALLERGI

Det lønner seg å være tidlig ute med å forebygge plagsomme allergisymptomer. Vi anbefaler derfor at du starter behandling noen uker før plagene dine erfaringsmessig melder seg. Dersom du er usikker på hva slags type behandling du trenger, er dette noe vi kan hjelpe deg med. Av og til trengs det en kombinasjon av ulike legemidler for å få bukt med symptomene, og da er det fornuftig å få råd fra en lege.

Det finnes flere effektive behandlingsformer mot allergi.

Både øyedråper og nesespray fås kjøpt reseptfritt på apoteket, og dette kan man prøve i første omgang dersom man har milde symptomer fra nese og/eller øyne. Man får også kjøpt enkelte tabletter mot allergi (antihistaminer) uten resept. Disse kan ha god effekt på dine lette allergiplager – enten alene eller i kombinasjon med nesespray og/eller øyedråper.

Dersom du erfarer at du blir trett av allergitablettene kan det være lurt å ta dem på kvelden. Det er også et godt tips å ta seg en dusj med hårvask før man legger seg for kvelden. Dette for å vaske av seg alt blomsterstøv som i løpet av dagen har satt seg i håret, på huden, i øyenbryn og øyevipper. Sov med lukket vindu på soverommet på de verste dagene.

Dersom plagene dine er såpass store at du har behov for å bruke tabletter over lengre tid, anbefaler vi at du snakker med en lege om dette. Da kan det hende du trenger andre typer medikamenter som legen må skrive ut på resept. Dersom antihistaminer i tablettform ikke virker godt nok alene, kan det være aktuelt med en nesespray som inneholder kortison. Noen vil også ha behov for inhalasjonsmedisiner (astmaspray).

Du må være allergisk i minst tre måneder i løpet av året for å få allergimedisiner på blå resept. Da må allergien påvises enten ved allergitesting, og ved gjennomgang av symptomer og sykehistorie hos en lege.

Allergivaksinering er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi der man ikke har hatt tilfredsstillende nytte av tradisjonell behandling. Dette kalles også for hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi. Prinsippet er å minske allergireaksjonen ved å stimulere kroppens immunsystem over tid. Dette kan gjøres ved å gi sprøyter som inneholder små doser av det stoffet man er allergisk mot, oppløsninger eller tabletter som legges på innsiden av leppen. Vanligvis gir man ikke denne behandlingen til barn under fem år.

 

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious