Raske løyper i Danske Bank Oslo Maraton!

Løypesjefens klare tale:

«Raske løyper i Danske Bank Oslo Maraton»

Løypene til Danske Bank Oslo Maraton 2015 er klare. Det er kun gjort små endringer fra tidligere år, og løypesjef Tim Bennett har vært ute og kontrollmålt samtlige distanser. Bennett mener Danske Bank Oslo Maraton byr på raske og relativt enkle løyper, men at det likevel koster krefter.

-Først ut lørdag morgen er Racing Rullestol i en egen 10 km løype. Dette er en flat og fin løype tilpasset deltakerne, og her går det fort, sier Bennett.

-Kl. 09.30 går starten for maraton-løperne. Vel 3 200 personer er påmeldt på denne distansen. Maraton-deltakerne skal løpe 2 ganger halvmaraton-runden som ikke er av de mest krevende maraton-løypene. Og noe av det flateste som er mulig å få til i Oslo. Likevel må løypa ikke undervurderes. Det koster krefter, sier Bennett.

Videre fortsetter Bennett med en gjennomgang av traseens viktigste milepæler.

-Starten går på Rådhusplassen med slakk stigning i retning Skøyen gjennom Frogner og ambassade-strøket langs Drammensveien. Når løperne kommer til Skøyen følger en god del flate km langs med Frogner stranda inn mot Tjuvholmen og Aker Brygge. Så fortsetter løperne over Rådhusplassen langs sjøsiden og videre ut Akershusstranda. Her er det også flatt og fint. Fra Skøyen og inn langs sjøsiden går løypen stort sett der den nye havnepromenaden til Oslo ligger. Med sine oransjefargede containere som er informasjonspunkt, er havnepromenaden lett synlig, mener Bennett.

-Deretter løpes det inn i Kongensgt, med Akershus festning på begge sider. Ned Rådhusgata, inn Kirkegt og ned Grev Wedels plass. Ingen nevneverdige vanskeligheter her, og bortsett fra svingene er dette en lettløpt løype. Videre langs Langkaia, bort Dronning Eufemias gate, Oslo sin nye paradegate, som også er rett, flat og fin. Så går turen ut mot Sørenga og Grønlia, langs Kong Håkon 5’ s gt. På vei ut her kan Oslos nye sjøbad sees hvis en har tid til å nyte utsikten, forteller Bennett.

Løypas vendepunkt er ved Bring sin containerhavn ute på Grønlia som det løpes i gjennom.

-Fra Grønlia går løypa inn igjen til Dronning Eufemias gate, før løperne svinger opp på Nylandsveien. Her kommer distansens første ordentlige stigning, som kan være litt lei i motvind. Men det er bare snakk om noen 100 meter før det går nedover og i retning Jens Bjelkes gate og Tøyen. Ved Tøyen kommer trolig den verste kneika, opp til Botanisk hage. Belønningen er en fin nedover bakke på andre siden av Botanisk hage, og her gjelder det bare å la beina løpe, anbefaler Bennett.

-Deretter går løypa tilbake samme vei, igjen i retning Dronning Eufemias gate. Over Nylandsveien igjen som dog er lettere i denne retningen. Inn på Dronning Eufemias gate, så til venstre inn Langkaia. Løperne følger denne bort til Grev Wedels plass, før de løper inn Skippergata. Deretter følger det litt «kvartal løping» før deltakerne endelig kommer inn på Karl Johan ved toppen av Kirkeristen. De fortsetter opp Karl Johan til Egertorget og ned forbi Grand Hotell før de tar til venstre inn Rosenkrantzgt. Her er det drøye 1 km til mål på både hel og halv, og det løpes videre opp på siden av Stortinget, gjennom trikkepassasjen og ned Prinsensgt. Deretter tar de inn Kongensgt, til høyre inn Rådhusgt og opp til Christiania torg, herifra er det fin nedover bakke til Rådhusplassen og mål. Halvmaraton-deltakerne kan her feire egne prestasjoner, mens maratonløperne fortsetter med nøyaktig samme runde en gang til, sier Bennett.

«10 for Grete» løpes i traseen til halvmaraton. Også denne distansen starter på Rådhusplassen, men nå løper deltakerne direkte østover. Her fortsetter de i halvmaraton-løypa, ut Dronning Eufemias gate og forbi Sørenga. Etter vending løper deltakerne tilbake mot kvadraturen, uten den delen som går mot Tøyen. Dette gjør at løypen er veldig flat og fin, og det er en rask 10 km løype, ifølge løypesjef Bennett.

-Det vil til helgen være redusert fremkommelighet i Oslo by, og noen områder vil være sperret for inn og utkjøring i perioder. Det er derfor viktig at byens beboere merker seg datoen på arrangementet. Sterkt berørte områder vil få egen informasjon av arrangøren.

Av samme årsak anbefaler Bennett også offentlig kommunikasjon, og primært tog og t-bane til sentrum på lørdag.

-Flest løpere trekker til de lengste distansene, men i tillegg til disse, arrangerer Danske Bank Oslo Maraton også distansen «3 for alle» på fredag ettermiddag. Barnas Maraton og en ny distanse – Oslotrippelen – på hele 73 km arrangeres på lørdag. Deltakerne på sistnevnte distanse løper en maraton, en halvmaraton og avslutter med 10 km. Her skal alle finne noe som passer egne ambisjoner og mål, og det går fremdeles an å etteranmelde seg på noen av distansene, avslutter

løypesjef Bennett.

Bilde: Løypesjef Tim Bennett.

© 2021 Oslo Maraton

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious