Quinoagrøt med 36 mandler!

Ida Bergsløkken bak mat- og treningsbloggen smartmatraskebein.no deler sine sunne og enkle oppskrifter. Her har hun laget quinoagrøt, perfekt til desember 🙂

Sjekk ut hennes blogg her!

Jeg elsker å lage nye oppskrifter, og i et par dager nå har jeg tenkt mye på denne grøten og prøvet og feilet litt. Det er jo skikkelig stas at jeg har fått et samarbeid med Oslo Maraton, ikke sant, og da ville jeg at grøten skulle bli ekstra staselig. Så nå har jeg slumpa, smakt, kasta, slumpa, kokt, målt opp, krydra og styla. Man snakker om runner’s high, men jeg tror jaggu jeg har har havna på en cooking high også jeg. Og akkurat som man finner flytfarta i et løp, så tror jeg at jeg har funnet flyten i matlaginga. Perfecto!

Tilslutt synes jeg resultatet ble bra, jeg. En quinoagrøt, toppet med julete farger, men kanskje med en slags marokkansk undertone? Og ingen grøt uten mandel, si! Men kjedelig med bare én mandel, så da stappa stappa jeg sikkert 36 stykk oppi der, minst. Nei, faktisk så var det 36, for jeg har målt alt. Og de er finhakka, så alle må få marsipangris etter denne grøtspisinga, for å si det sånn.

idamat1

Og metoden for å koke quinoa har jeg lært av min flinke sjef, Julie, som blogger herfra: www.juliesmatblogg.no. Og som driver Chikus catering, som jeg jobber i. Men det skal jeg skrive mye mere om en annen gang 🙂


OPPSKRIFT

til én stor eller to små porsjoner

1,5 dl quinoa
3 dl vann
3 dl valgfri melk – jeg brukte denne hjemmelagde paranøttemelka
36 mandler, finhakka
1/2 ts havsalt eller etter smak
1 ss chiafrø evt. linfrø ( kan sløyfes, men halloooo Omega-3)
1 ss cocosa kokosolje (valgfritt)


Krydder:

2 Kanelstenger eller 2 ts malt kanel
1 Vaniljestang eller 1 ts malt vaniljepulver
Noen kvern pepper


Topping:

Granateplefrø
Noen hakka pistasjenøtter
Litt finhakket mynte
1 ss honning (valgfritt)

  1. Mål opp vann, og ha dette klart. Ha quinoaen i en tørr kjele og skru på plata på full guffe. Vent til du hører at det knitrer/popper av quinoaen, så heller du over vannet.
  2. Skru ned plata til typ 2-3 (av 9) og ha på lokk. La det småputre i ca 10 min, eller til vannet har «trukket» inn. Rør av og til.
  3. Tilsett så melka, de finhakkede mandlene og krydderet, og la det småputre i fem minutter til
  4. Trekk så av plata og tilsett chiafrø (evt. linfrø) og kokosolje.
  5. Smak til med salt. Dersom du vil ha en søtere grøt, tilsetter du det nå, eller topper med honning til slutt om du vil. Fjern evt. kanel- og vaniljestenger dersom du brukte det.
  6. Fordel grøten i boller eller glass. Så topper du med granateple, finhakka mynte og pistasjenøtter. Jeg dryssa også litt ekstra kanel på toppen, bare fordi det smaker ekstra godt da.
  7. Spis!
    Og det ser jo nesten ut som en dessert hvis du putter den på et glass og gjør litt stas på grøten. Bare se her:

idamat2

idamat3

Kokosoljen og chiafrøene er sponset av Midsona Norge AS. 

© 2021 Oslo Maraton

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious