Tidligere kreftsyke Solveig løper 10 for Grete for fjerde gang

Like før jul 2012 oppdaget 56 år gamle Solveig Vedal brystkreft med spredning til lymfeknuter. Under behandlingen kom hun i kontakt med det treningssenteret for kreftpasienter i Norge, Pusterommet.  – Aktiv mot kreft sine Pusterom har vært livreddende for meg, sier 56-åringen til Oslo Maraton.

– Kroppen blir jo helt ugjenkjennelig. Enkelte dager holder det med å komme seg opp av senga. Ja, det er nesten en bragd i seg sjøl!

Solveig har vært gjennom mange tøffe perioder siden hun ble rammet av kreft for over syv år siden. Over 16 cellegiftrunder og 33 runder med stråling tærer på kroppen. Nå får hun årlig oppfølging på på Radiumshospitalet og på senbivirkningssenteret.

 

Bilde nr. 1 Solveig etter sin andre cellegiftkur. Bilde nr. 2 Solveig feirer sin aller siste cellegiftkur.

– Det er ikke til å legge skjul på at man har sine utfordringer etter en tøff kreftbehandling. I tillegg til vanskeligheter med å sove, samt mye smerter, fikk jeg lymfødem raskt etter første operasjon. Nå er jeg på behandling cirka hver 14ende dag på Norsk lymfødem klinikk. (Lymfødem er en varig tilstand med økt ansamling av lymfe utenfor lymfeårene. På grunn av hemmet lymfedrenasje vil en arm eller et ben, sjeldnere tosidig, bli permanent hovent. Kilde: https://nhi.no/sykdommer/blod/ulike-blodsykdommer/lymfodem/)

Enkelte dager har Solveig knapt hatt energi til å stå opp, andre dager har hun kommet seg på trening og har opplevd en enorm mestringsfølelse.  For å komme seg gjennom de psykiske og fysiske utfordringene hun har møtt på siden 2012, har treningen vært alfa omega for henne.

– Etter min første cellegiftrunde ble jeg introdusert til Pusterommet. Det var så utrolig flott å møte mennesker i samme situasjon som meg, for ikke å snakke om alle fysioterapeutene og AKTIVinstruktørene som ser deg for den du der. Siden starten har de  tilpasset treningen min, og det er godt å ha noen rundt seg som vet hva du har gått/går gjennom. For meg ble Pusterommet raskt en stolpe å holde seg fast i rett og slett.

-Pusterommet har vært livreddende for meg, sier Solveig om Aktv mot kreft sitt treningstilbud til kreftsyke.

Et pusterom fra hverdagen

I 2008 etablerte Aktiv mot kreft det aller første Pusterommet i Norge. Nå finnes det 16 Pusterom, hvorav 15 av de er lokalisert inne på sykehusene. Aktiv mot krefts mål er å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. Treningssentrene kalles for Pusterom, fordi brukerne her både kan øke puls og pust, men Aktiv mot kreft ønsker dessuten å tilby et pusterom fra en vanskelig hverdag.

Solveig husker godt sin første opplevelse med Pusterommet.

– Da hadde vi faktisk et basseng her, og det var så utrolig deilig å bare ligge i vannet og bevege seg lett! Ingen trengte å unnskylde seg for noe, og her handlet det ikke om å prestere, men bare å være. Galgenhumoren hang også løst i lufta der vi alle svømte rundt uten hår på hodet.

Å ha en positiv innstilling er ikke alltid like lett i slike situasjoner, men desto viktigere. For Solveig sin del, har det ofte vært de andre som har kjent på en redsel framfor henne selv.

– Jeg har heller vært redd for de rundt meg, Hvordan de skulle klare seg uten meg dersom det skulle gå så galt. Selv var jeg en del av et opplegg, mens de sto på sidelinja og følte seg maktesløse. Familien min hadde stor forståelse for at det ofte ble pizza på menyen for å si det sånn!

 

Pusterommet: Stine Hartmann fra Oslo Maraton var med på en spinningtime med flere av brukerne av Pusterommet avdeling Radiumhospitalet. Fra venstre: Egil Baanrud(82), Stine Hartmann, Solveig Vedal(56), Pål Rossow(64) og AKTIVinstruktør Silje Sveen(33).

Oslo Maraton- en kulturell opplevelse

Første gang Solveig var med på 10 for Grete var i 2016. Da var de 12 stykker fra Pusterommet som deltok.

– For en stemningsfull opplevelse! Fra start til slutt ble vi heiet fram av motiverende mennesker. Jeg glemmer aldri den herlige gjengen som står for oppvarmingen før vi er i gang med løpet. Og det fantastiske publikummet som står langs løypa og heier oss gjennom denne dagen. Det er rett og slett en kulturell opplevelse når man i tillegg opplever så mange musikalske innslag som også gir oss ekstra motivasjon! Det er så flott altså. Så til alle dere ute som gjør en innsats med å løfte oss fram under Oslo Maraton, enten som publikum, eller i form av ulike stasjoner, fortsett med det! Dere gjør en så viktig jobb for oss deltakere!

Solveig viser stolt fram 10 for Grete-medaljen sin!

I år blir Solveigs fjerde år, og hun vil oppfordre flere til å melde seg på. Ja, uavhengig om de har løpt en 10 km før eller ei.

– Vet du, jeg har sjeldent løpt 10 km i et jafs! Jeg går og jogger om hverandre, og trives med det! Og vurderer du å melde deg på, så bare gjør det! Om du holder deg i gang året rundt, vil du dessuten oppleve en mye større mestringsfølelse under selve løpet. Bor du i Oslo, kan du for eksempel ta i bruk Sognsvann for å trene deg opp til løpet. To runder rundt tilsvarer cirka 7 km.

Solveig gleder seg nok en gang til å løpe 10 for Grete i september, og det er kanskje spesielt én ting som får henne til å føle seg ekstra spesiell denne dagen.

– Det er så herlig å komme i mål og motta en super medalje. Det å gjennomføre det man har satt seg som mål til tross for alle utfordringene man har, gir en spesielt god opplevelse i det man krysser målstreken! Ja, da føles det ut som man har fullført et maraton!

Vil du også løpe 10 for Grete for Aktiv mot kreft?

Meld deg på her!

Les mer om Aktiv mot kreft sine Pusterom her

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious