Preløpsmiddag: Thaifiskeburger med søtpotetbrød

Teksten er hentet fra bloggen til SK Vidar utøver og hobbykokk Ida Bergsløkken. Sjekk ut hennes mat- og treningsblogg her for flere tips.

Har foreløpig ikke sikta meg inn til noe løp, men det er jo greit å teste ut nye matretter som er perfekt som preløpsmåltid. For man kan jo øve seg på alt. Optimalisering, tror jeg det heter på fint. Etter en uoptimal oppladning til vårsesongen, er jeg nå i gang med en svært optimal anti-antiformtoppingperiode, som foreløpig går bra.
Som preløpsmiddag kvelden før et løp, er jeg veldig fan av hvit fisk, søtpotet, avocado eller pesto. Da har man alt dekket i mine øyne. Lettfordøyelig protein, slowcarbs og sunt fett. Ekke det balansert nok, så veit ikke jeg ass. En eller annen kombinasjon av det over har i allefall funka for meg.

I helga som var hadde jeg lyst til å prøve en ny vri på preløpsmiddagen, og valgte å prøve meg på en thaifiskeburger. Henta inspirajson fra mine egne thaikjøttboller, og brukte ganske mye av de samme smakene, fordi jeg veit de funker sjukt bra. Og hallooo, alt blir bedre med chili, ingefær og hvitløk. Og sitrongress. Og kaffir lime leaves.

Som burgerbrød falt valget på skiver av søtpotet. Sjukt enkelt og godt. Foreløpig har jeg ikke funnet noe glutenfritt brød jeg synes er særlig digg, så dette ble en vinner.

Søtpotetbrød klare for steking

unnamed (1)

Fiskeburgere før ovn

unnamed (2)

Resultat

unnamed (3)

OPPSKRIFT

FISKEBURGER
800 gram skinn- og beinfri torskefilet
1 øko-egg
1 ss korianderpulver
1/2 kvast mynte
1/2 kvast koriander
1 stor rød chili
6 hvitløksfedd
2 stilker sitrongress
6-7 kaffir lime leaves, ferske eller tørkede
1 ts gurkemeiepulver
3 vårløk
1 ts kvernet sort pepper
1/4 ts ingefærpulver

1-2 ss fiskesaus (evt. salt etter smak)

SØTPOTET
1 stor eller 2 små søtpoteter
Litt hakket koriander
Litt salt og pepper

Saften av en lime

AVOKREM
2 avocado
1 hvitløksfedd
1 ts korianderpulver
1/2 chili

LItt fersk koriander

Smak til med salt og pepper

FRAMGANGSMÅTE

 

FISKEBURGER
Sett ovnen på 200 grader.
Kutt opp torsken i mindre chunks og ha over i en foodprocessor.
Fjern det ytterste skallet på sitrongresset, og hakk i grove biter. Sleng det over torsken.
Grovhakk resten av ingrediensen og ha over i foodprocessoren sammen med torsk og sitrongress
Tilsett resten av ingrediensene.
Blitz til det har blitt en jevn masse som kan formes til burgere.
Form fiskeburgere. Størrelse velger du selv. Jeg lagde 100grams-burgere.
Legg over på en bakepapirkleddplate. Stek i ovn på 200 grader i ca 15-20 min. Følg med.

Du kan også steke de i stekepanne, men dersom du som meg lager stor porsjon er det fint å steike de i ovnen, så kan du bare steke de gylne i panna ved behov.

SØTPOTETBRØD
Vask søtpotene godt, du trenger ikke å skrelle. Skallet smaker bare digg.
Skjær i ca. 1 cm tykke skiver, og lag noen snitt på den ene siden. Legg på en bakepapirkledd plate.
Gni inn med kokosolje eller olivenolje, dryss over finhakket koriander og smak til med salt og pepper.
Skvis så lime over.
Jeg slang de inn i ovnen under fiskeburgeren, slik at de kan begynne steikeprosessen.
Lot de stå i 10 minutter sammen med burgerene.
Ta ut burgerene når de har stått i 17-18 minutter.
La søtpotetene bli stående i ovnen, og watt opp til 230 grader og stekte potetene i ytterligere 20 minutter eller til overflaten har fått en gyllen farge.

Lag avokadokremen i mens.

AVOKREM
Ha alt i en blenderkolbe og blitz til smooth.

Når det er igjen 5 minutter av steketiden til søtpotetene, varmer du ei steikepanne med litt nøytralolje og steker de fiskeburgerene du skal spise til de har fått en gyllen overflate. Kanskje 1-2 minutter per side. De er allerede stekt inne i ovnen, så dette er kun for å varme de opp igjen og gi de farge.

Resten av fiskeburgerene kan oppbevares et par dager i kjøleskap eller fryses.

Finhakk ønskede grønnsaker som du vil toppe burgeren med. Jeg brukte finsnitta rødkål og noen bønnespirer og romanosalat, men har kan du egentlig bruke det du ønsker eller har av rester.

Fiskeburgeren toppet jeg med spirer, rødkål, avocadokrem og finsnitta rødkål. Skviste litt lime over tilslutt også. Mmmm!

unnamed (4)unnamed (5)

Tips: Lag dobbel porsjon og frys de du ikke spiser i porsjonspakker.

Sjekk ut smartmatraskebein.no her!

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious