Marita bruker permisjonstiden til å trene seg opp til maraton

«Småbarnsmor som ønsker å bli maratonløper i løpet av permisjonen» . Slik beskriver 30 år gamle Marita Bertelsen seg på sin Instagram-profil. Bergensdama er for tiden i permisjon, men har valgt å bruke permisjonen til å trene seg opp til å løpe maraton! DET syntes vi var så motiverende å høre om, at vi slo på tråden til den løpeglade jenta.

– Hvordan startet du å løpe?

Jeg startet å løpe da studietiden var over, høsten 2012. Med kun fem-seks løpeturer bak meg, meldte jeg meg på 10 for Grete i Oslo. Det ble et tøft løp, men løpet ga meg motivasjon til å løpe mer. Og det gjorde jeg. Jeg begynte å trene før eller etter jobb da jeg jobbet turnus. Noen uker løp jeg milen fem dager i uken. Jeg var helt hektet og hadde null peiling på hva jeg drev på med, men jeg elsket det! Jeg begynte å melde meg på løp som Bergen City marathon (halv) og Oslo Maraton (halv). Fram til jeg fikk sønnen min i 2016, løp jeg ganske ofte. Dessverre oppsto det en skade i bekkenet mitt i denne perioden, og etter mange timer hos fysioterapeut forsøkte jeg meg på halvmaraton fem måneder etter fødsel. Dette var en smertefull opplevelse selv om jeg var veldig glad for å komme i mål. Etter dette begynte jeg å løpe til og fra jobb, men det ble ikke mye trening på meg i denne perioden. Månedene gikk og ved start i Oslo Maraton(halv) 2018 stilte jeg, litt for lite forberedt, med en liten spire i magen. Min datter sin første løpetur. Det var da jeg merket at jeg hadde bekkenløsning igjen og resten av svangerskapet var jeg uten trening. Nå er jeg i gang igjen, og trener meg opp til mitt første maraton i Oslo Maraton 2020!

– Hva fikk deg til å starte å løpe?

Jeg ønsket først og fremst å løpe løp på best mulig tid. Jeg elsker å presse meg og se hvor langt kroppen er villig til å gå. Jeg tenkte for meg selv at jeg burde prøvd meg på maraton da jeg var i god form fra 2013-2015. Men så tenkte jeg at jeg nå er i permisjon og at dette er et godt tidspunkt å gjøre det på. I tillegg blir jeg 30 år i 2020, så hva er vel en bedre gave til meg selv?  Jeg husker at jeg tidligere tenkte at løpingen var min gave fra meg til meg, men hvorfor kan det ikke fortsatt være det selv om jeg har fått to barn?! Jeg kan ikke tenke meg en bedre bruk av egentiden min. Jeg føler meg alltid bedre etter en løpetur og jeg tror det vil gjøre meg til en bedre mor og kjæreste. Jeg merker allikevel at motivasjonen også er den samme som da jeg var 22 år, jeg vil pushe meg selv og jeg vil vinne mot meg selv.

– Hva gir løping deg?

Det første jeg kommer på er mestring. Jeg føler meg bra etter en løpetur. Enten om det er en treningstur i god fart eller en halvmaraton der jeg løper inn på 45 min. bak egen pers. og gråter av smerte.

– Hva er målet ditt med løpingen?

Jeg vil at løpingen skal bli en del av meg igjen. At jeg trener til neste løp for å bli bedre enn det siste. Jeg ønsker å fullføre min første maraton og finne ut om jeg liker distansen.

Fortell litt om hvordan du trener:

Akkurat nå har jeg ingen langsiktig plan for treningen og det stresser meg litt. Jeg vet ikke så mye om hvordan man trener seg opp til en maraton for å være helt ærlig. Men jeg har begynt å lese om saken så skal nok finne ut av det etter hvert. Nå har jeg akkurat meldt meg inn på treningssenter og kjørte en 4×4 økt der i går. Jeg ønsker å trene fem ganger i uken med ulik intensitet og fokusere på å ikke få skader ved hjelp av styrketrening. Da spesielt bekkenet mitt er utsatt for det.

Hvordan bestemte du deg for å løpe Oslo Maraton?

Jeg tenkte at jeg ville løpe min første maraton før jeg ble 30 år. Men tiden til februar er litt for kort så da bestemte jeg meg for å løpe min første maraton det året jeg fyller 30 år. Jeg liker Oslo-løypen fordi den er ganske flat og det står folk og heier gjennom hele løypen. I tillegg er tidspunktet for løpet perfekt. Permisjonen min er over i august og løpet er i september. Da får jeg ti måneder til å trene meg opp både med og uten barnevogn.

Er dette ditt første maraton?

Aller første maraton, men jeg har løpt halvmaraton syv ganger tidligere! To av dem i Oslo Maraton. 10 for Grete 2012 var mitt første løp. I høst er målet mitt å gjennomføre maraton på under fire og en halv time.

Hvilket råd vil du gi andre som er i startfasen mtp løping?

Bare bestem deg for å gjennomføre målet ditt. Ikke gi deg selv unnskyldninger for hvorfor ikke trene idag. Ikke gå for hardt ut i starten både med trening og i løp. Og lytt hva folk som har løpt før har å si og ta med deg rådene du får på veien. Løp mot deg selv for å vinne mot deg selv. Dette er det jeg har lært til nå, men jeg blir kanskje klokere de neste månedene 🙂

Meld deg på årets løp her!

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious