Har du lyst til å løpe din første maraton i år?

Forfatter: Jack Waitz.

Teksten er hentet fra Runner’s World.

Du har kanskje allerede gjort unna en 10km eller et annet kortere løp, og er lysten på en større utfordring som å prøve deg på maratondistansen? Det å fullføre 42,2km på asfalt er utfordrende, men hvis du forbedrer deg på riktig måte, er jeg sikker på at du vil klare det. Lysten til å fullføre en maraton kan bli mer enn bare en drøm.

Som sagt må lysten til å løpe maraton være der, men også viljen. Du må ha klart for deg at treningen vil være noe annerledes enn det du er vant til når du trener for kortere distanser, og viljen til å gjennomføre de lange turene må til. Først og fremst må du løpe flere kilometer hver uke, og i tillegg er langturene nøkkelen til suksess.

Det aller viktigste i maraton er å utnytte glykogen optimalt, og dette venner du kroppen din til med nettopp de lengste langturene. Muskulært er det også viktig å ha herdet kroppen, noe du gjør ved å gjennomføre de lengre turene på asfalt av og til.

Få flere løpetips på runnersworld.no

Å løpe maraton handler om vilje, lyst og trening på lange turer over lengre tid, samt evnen til å drikke nok mens du løper. Du må være skikkelig hydrert, og dette oppnår du med å drikke regelmessig ca. hvert 20 minutt. Bruk drikkebelte, og øv på dette på trening.

Er du i rimelig god form trenger du fra 12 til 20 uker til gradvis å øke distansen.

Klarer du å få løpt minst tre til fire langturer på 25-32km i løpet av oppkjøringen, har du gjort ditt for å få en «fin reise» på maratondagen. Husk, – gi kroppen sjanse til å komme seg etter langturene. Legg inn rolige uker i treningsperioden.

De første langturene bør gå i rolig tempo, og det viktigste er at du får løpt langt nok. Når du føler at du har blitt sterkere, kan du gjerne «leke» litt, – som for eksempel å legge inn 10-15 minutter i din maratonfart midt i turen, eller avslutte siste 15-25% av turen progressivt raskere. Er du mer avansert og i veldig god form, kan du kjøre de siste 3-6 minuttene så raskt som du bare kan. Husk likevel at du alltid skal starte langturene svært rolig. Du trenger tid til å varme opp musklene. Det er ikke nødvendig å kjøre alle langturene på asfalt, bare noen få. Siste langtur bør gjennomføres fra 14-21 dager før løpet i vanlig langturfart.

En liten ting til slutt: Det å ønske seg noe er ikke det samme som å ville, og det er viktig å huske på at din første maraton skal være en god opplevelse, og noe som du vil gjøre om og om igjen. Raskere og raskere for hver gang.

Skrevet av: Jack Waitz

Artikkelen er hentet fra Runner’s World

© 2022 Oslo Maraton

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious