Løypesjef melder om «retro løype» under BMW Oslo Maraton 2017!

Løypene til BMW Oslo Maraton er nå klare. Halv og hel-maraton får en del endringer i forhold til de siste årene.  Løypesjefen har grunnet omfattende byggevirksomhet i Bjørvika området forsøkt å se på nye alternativer. Etter en veldig bra dialog med Politiet i Oslo – er en spennende løype nå klar.

På 80 tallet, som er det løypesjefen husker best – så ble det løpt mer inne i byen, bla opp Markveien. Det huskes sikkert mest fordi det var en real bakke hvor løypesjefen som regel måtte ta en do pause for å komme helskinnet opp veien.Markveien blir ikke en del av årets løype, men lignende utfordringer er funnet.Det betyr at årets trase, på mange måter blir en «retro løype». Litt mer kupert, litt mer plass, litt mer spennende – men også da mer utfordrende!

For å lage en rask og lett trase for halv og hel – maraton i Oslo er ikke det enkleste pr i dag.

Start og mål er på Rådhusplassen som før. Det løpes i retning Skøyen fra start – Opp Dronning Maudsgt, venstre inn Ruseløkkveien, høyre opp Cort Adelersgt og venstre inn Huitfeldtsgt.Så inn høyre på den lille gatestubben, Lassonsgt. Rett frem på Munkedamsveien som følges et godt stykke før det tas til venstre og inn på Drammensveien. Drammensveien følges som før helt bort til Bygdøy Alle. Alt frem hit er altså som før.
Løper som vanlig over krysset i retning Skøyen, men i motsetning til før løpes det nå på høyre side av veien.  Og løper inn  høyre på Ottar Birtingsgt. Kommer da rett inn Halvdan Svartes gt og følger den oppover på høyre side. Litt stigning er det her, men den er slak med en liten knekker på toppen.Veien følges helt bort til rundkjøringen ved Frogner Plass. Løper venstre og inn på Kirkeveien. Kirkeveien følges på venstre side oppover, forbi inngangen til Vigelandsparken og tennis banene. I neste lyskryss løpes det inn venstre på Middelthunsgt.  Løper forbi Frogner stadion og Frognerbadet og følger veien videre på venstre side helt opp til rundkjøringen  i Sørkedalsveien. Litt svak stigning her også, helt til du kommer over og langs ved neste rundkjøring. Fortsatt foregår alt på venstre side av veien.

Sørkedalsveien løpes helt bort til lyskrysset Sørkedalsveien /Skøyenveien. Her løpes det venstre på Skøyenveien, som følges nedover , med  Vestre gravlund på venstre side. I neste kryss – inn venstre på Monolittveien. Monolittveien følges opp til Frognerparken, hvor det tas inn til høyre på fin grusvei ( samme trase som Sentrumsløpet). Grusveien følges over toppen, med påfølgende nedoverbakke til Madserud Alle. Rett etter svingen går løypen igjen inn i Frognerparken, fortsatt på samme strekke som i Sentrumsløpet. Fin grusvei helt ned til Frogner Hovedgård, før det løpes til høyre og inn på Halvdan Svartes gt. Nå vil du se løpere komme oppover i motsatt retning – husk å heie på de! Igjen et bra nedover strekke. Litt før krysset Halvdan Svarte / Drammensveien løpes det over på venstre side, før man løper over selve krysset og inn på Drammensveien venstre side, retning Skøyen. Nå er løypa som i fjor, bort til Sjølyst, gjennom Sjølyst opp den bratte kneika og inn gang/sykkelveien langs Frognerstranda / Frognerkilen.

Løper som i fjor, langs gang/sykkelveien bort til Tjuvholmen. Løper gjennom Tjuvholmen og Aker Brygge, inn på Rådhusplassen og inn på Akershusstranda. Akershusstranda følges bortover forbi cruisebåtene. Tar så inn venstre på Kongens gate. Følg Kongens gate bort til krysset ved Myntgata, venstre inn Myntgata, høyre inn Nedre Slottsgate.  Løper videre rett frem over Rådhusgata. Inn høyre Tollbugata, som løpes ned til Kirkegata. Inn venstre på Kirkegata – som følges opp til Stortorvet. Inn Stortorvet venstre side, inn høyre på Møllergata.

Nå skal Møllergata følges i retning Grünerløkka, det løpes på høyre side av veien. Passerer Youngstorget på oversiden – fortsetter videre bort til OBOS bygningen / Hammersborg Torg. Tar inn og opp Hammersborg Torg på høyre side, svinger høyre og inn Grubbegata. Videre høyre inn Fredensborgveien. I neste kryss skal det løpes venstre og inn på Thor Olsens gate . Svingen her er litt krapp, så vær litt obs. Thor Olsens følges på høyre side bort til Ullevålsveien. Inn på Ullevålsveien, passerer forbi St.Olav domkirke og fortsetter oppover Ullevålsveien. Løpets tøffeste parti kommer nå..Ullevålsveien løpes helt opp til St.Hanshaugen. Tar inn Geitmyrsveien, følger den med parken hele tiden på venstre side. Løypas høyeste punkt ligger på toppen av Geitmyrsveien. Så bikker det nedover og tas venstre og inn på Colletts gate. Fin  slak nedover løping langs parken, inn på Ullevålsveien og bort til St.Hanshaugen.  Så er det nedover Ullevålsveien igjen mens du vinker til de som løper oppover!

I bånn, er det hardt inn høyre på Frimannsgate, venstre inn Zetlitz gate, venstre inn Wessels gate og høyre inn på Ullevålsveien igjen. Og så er du tilbake ved St.Olav domkirke. Inn Thor Olsens gate, hold høyre side, ta hardt høyre inn Fredensborgveien, venstre inn Grubbegata og venstre ned Hammersborg Torg. Så høyre inn Møllergata – som følges helt tilbake til Stortorvet. Hele tiden har du hatt massevis av muligheter til å heie på løpere i motsatt retning. Rett etter Stortorvets Gjæstgiveri, ta høyre og opp Grensen. På toppen – ved lyskrysset, ta venstre inn Akersgata. Den løpes bort til Karl Johan. Ta høyre og ned Karl Johan, venstre inn Rosenkrantzgate, venstre inn Stortingsgata. Følg den opp til Wessels Plass. Løp til høyre inn Akersgata. Akersgata følges så helt bort til Rådhusgata. Til høyre og ned Rådhusgata – og vips så er du på Rådhusplassen. Skal du løpe maraton så er det bare å løpe samme runde 1 gang til!

Puhh – tenker du kanskje nå. Og litt puhh er det nok, med litt små bakker her og der. Det viktige i denne løypa er å disponere bedre enn løypesjefen gjorde på 80 tallet…Husk at det er en del nedoverløping også. Løpes det riktig her, kan en få litt hvile. Årets løype vil være mer åpen enn tidligere, det betyr mindre gjerder og nok litt mer plass for løpere. Men – ta hele tiden hensyn, husk at det skal være gøy – og smil. Arrangøren skal sørge for at byens befolkning er godt orientert slik at det totalt sett blir en fin dag for alle !

10 km traseen til BMW Oslo Maraton er litt enklere enn både halv/ hel – maraton. Den følger samme trase i Oslo vest, men sløyfen opp – og rundt Frognerparken er droppet. Så da blir det ut til Skøyen, inn langs Frognerkilen/Frognerstranda, over Tjuvholmen og Aker Brygge. Inn over Rådhusplassen, sjøsiden – så ut på Akershusstranda, før venstre inn Kongensgate. Følger den bort til Myntgata, venstre inn Myntgata og høyre inn Nedre Slotts gate. Løper Nedre Slottsgate bort til Tollbugata, svinger venstre inn Tollbugata som følges opp til Wessels Plass. Her er det venstre inn Akersgata. Her vil det også dukke opp etternølere på halv maraton, så hold venstre side som anvist. Kommer ut i Rådhusgata – som følges til mål på Rådhusplassen.

Denne traseen er relativt lettløpt, med noen små kneiker, men ingenting som bør ødelegge muligheter for gode tider. Det er også noen lange, rette strekk – som innbyr til bra fart.

Se løypekart for alle distanser her.

Lykke til!

Hilsen Løypesjef i BMW Oslo Maraton, Tim Bennett

 

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious