Løping i kulda

Det er ingen grunn til å la være å løpe selv om gradestokken kryper under null og det er snø og isdekte veier. Kanskje det krever litt mer motivasjon, men så fort en har kommet seg ut og blitt varm tenker man ikke så mye over at det er minusgrader eller at det sludder.

Løping om vinteren krever selvfølgelig noe mer enn løping i sommerhalvåret, og da spesielt med tanke på bekledning. Man må kle seg for ikke å fryse, men samtidig skal man ikke bli for varm under løpeturen. Ikke ha på deg mer klær enn at du småfryser før du har begynt å løpe, for etter 10 min vil du være god og varm. Ha gjerne noe tynn ull innerst, det er mye fint treningstøy i ull om dagen, og noe vindtett ytterst. Lue er absolutt nødvendig siden mye av varmetapet skjer gjennom hodet og gjerne en hals/buff samt vanter/votter. Dette er plagg som er lett å ta av seg underveis dersom man blir for varm.

Det er viktig med god bekledning også for å unngå skader. Områder som er utsatt for kulde er hæl og achilles, samt kne. Her ligger sener hudnært og er derfor sensitive for kulde. For å beskytte achilles kan en klippe over en raggsokk og bruke den som ankelvarmer. For knærne sin del finnes beskyttelse i ull/angoraull som er langt behageligere å løpe i enn knebeskyttere i neopren.

Mange bruker løpesko med brodder når de løper på is og snø. Det er viktig med godt feste slik at man unngår glipptak som både forstyrrer løpsteknikken og som tærer på kreftene. Om man velger sko uten pigger, så sørg i hvert fall for at det er en god såle med struktur. For å unngå glipptak er det også lurt å senke tempoet noe og korte inn på steglengden. Da unngår man kaving. Det er veldig lett å legge i vei i den samme farta som man holder om sommeren, men på is og snødekte veier krever det mer energi og man blir raskere sliten.

Intervallløping bør skje på steder der det ikke er for glatt. Godt feste er viktig for å få god effekt av intervalløkten og for å kunne jobbe med løpsteknikken. Dessuten er det skadeforebyggende med bra feste under beina.

Er det en temperaturgrense for hva som er forsvarlig å løpe i? Ja, når kvikksølvet kryper under -20 bør man være forsiktig og heller løpe inne på tredemølle. Det er heller ikke anbefalt å trene hardt under -15, fordi man trekker store mengder kald og tørr luft ned i lunger og luftveier, som kan irritere og fremkalle astma.  Noen grupper, f.eks barn og personer med astma, hjertesykdommer og kronisk lungesykdom bør generelt være varsomme med trening i minusgrader.

Man skal også være bevisst på hvor man løper om vinteren og på dager med høy luftforurensing. Hold deg unna trafikkerte områder og særlig dersom du skal løpe intervaller.  Svevestøv i kombinasjon med kald luft er ikke særlig gunstig for luftveiene.

Løping om vinteren er fint for å bygge opp løpeformen til våren kommer, så ikke nøl med å snøre på deg løpeskoene. Det er deilig å løpe om vinteren, men husk refleksvest.

God løping.

Skrevet av Paal A. Drummond, Fysioterapeut Volvat.

last ned

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious