Karen løper bokstavelig talt for livet!

Karen Skålvoll har satt seg mange «hårete mål» for 2016, og det hele avsluttes med at hun løper med Alpha Warriors og IAACT (I Am Adaptive Compete Team) under Oslo Maraton i september. Hun skal løpe 3 km, 10 for Grete og avslutte med halvmaraton. Før det skal hun delta i styrkeløft i Bergen, Worlds Strongest Disabled man i England, sykle i St.Tropez, triatlon sprint i Tyskland og Spartan sprint i Tsjekkia. Når man vet hvilke utfordringer Karen har i hverdagen, – viser det hvilket utrolig pågangsmot som ligger bak motivasjonen for en trippel Oslo Maraton påmelding.

Karen har vært aktiv hele livet. Først svømming og ridning, senere løping og vekter. Som ung drømte hun om å svømme i OL, før det dukket opp en ny drøm og hun begynte å trene mot NY Marathon. Karen trente mellom 21-28 timer i uken, hun elsket å være i bevegelse og treningen ga et ekstra kick. Hennes personlige rekord på maraton var like over 3 timer, men da hun skulle løpe Oslo Maraton i 2009, som oppladning til NY marathon-målet i 2010, ville ikke kroppen mer. Kroppen kollapset og Karen fikk startforbud på alt av fysisk aktivitet.

DSC_0296

De første symptomene på at ting ikke var helt som de skulle kom i 20-årene, og Karen fikk etter hvert påvist astma. I 2011 fikk hun påvist Alfa-1- antitrypsinmangel (A1AT), en arvelig genfeil som gir et lavt A1AT-nivå i blodet. Symptomer likner kols og astma, og de som rammes sliter med at de ved anstrengelse har vanskelig med å puste, parallelt med at de lett blir trøtte og slitne pga. svekket oksygenopptak i lungene.

På mange måter falt brikkene på plass, og det kunne forklare mye om problemene hun hadde slitt med. Samtidig var det en bekreftelse på at hun var veldig syk, – «det var som å få en dødsdom i 40 års gave», beskriver hun.

I dag bor Karen i Tyskland der hun får god oppfølging og nødvendig medisinering. Hun har med god hjelp av den internasjonale alfa-1 familien lært seg å leve med sykdommen og oksygenmaskinene hun bærer med seg i hverdagen. Men Karen er i dag mest opptatt av å gi tilbake. Hun ble i 2013 en stemme for alfa-1, og hun og mannen har etablert «Alpha Warriors» som deltok med et stort lag i distansen «3 for alle» under Oslo Maraton i 2015. Noe av det viktigste de driver med er innsamling av penger, og midlene er spesielt rettet mot barn, og det at barn som rammes av alfa-1 skal få flere muligheter gjennom tilgang på nødvendige medisiner og kurer. De deltar på ulike arrangement, alltid iført egne t-skjorter som selges til inntekt for alfa 1 saken. Karen er til stor inspirasjon og et forbilde for mange over hele verden.

IMG_20150626_141038

E-posten Karen fikk i høst fra «I AM adaptive», var hun ikke forberedt på. En amerikansk non profit organisasjon som jobber med å få bort stigmaer rundt det å være handicappet, hadde valgt henne som utøver i sitt «I am Adaptive Compete team». Teamet gjør henne til en sponset atlet, som skal konkurrere innen styrkeløft og OCR (obstacle cource running). «I AM adaptive» gir utøverne mulighet til å fortelle sin historie, lære opp, sosialisere og mobilisere det adaptive miljøet. Målet og visjonen til organisasjonen er å skape en inkluderende verden der adaptive får delta på lik linje med mennesker uten adapsjoner. – «dette er en drøm som går i oppfyllelse, og en stor glede å kunne vise vei». Karen skal vise verden at adaptive kan og vil, og hun er takknemlig for at hun får lov til å vise seg som representant for denne organisasjonen.

Oslo Maraton har vært en viktig milepæl for Karen etter sykdommen inntraff. Med lavterskeltilbudet «3 for alle» kunne hun i 2013 for første gang delta etter påvist sykdom. I 2015 deltok hun på både «3 for alle» fredag og «10 for Grete» lørdag.

Karen stod sammen med 9 andre fra «Alpha Warrors» på startstreken i OM. –«Det var så fantastisk» sier hun om å løpe, og følelsen av å komme i mål på 10 km beskrives i hovedsak med «Takknemlighet». Alle heiarop fra publikum, støtte fra venner og kjente er viktig underveis. – «Det å løpe eller gå 3 km er for mange som et helt maraton i ytelse og prestasjon. Dette er i mine øyne det mest inkluderende løpet jeg vet om!», sier Karen.

received_920347334667779

Hun avslutter med å fortelle om målene for 2016, og det er ikke lite Karen skal kvalifisere for:

  • NM veteran i styrkeløft
  • Thougest i København,
  • Stoltzen opp
  • Dobbel Spartan Trifecta (innebærer å fullføre en av hver av de Spartanske distansene: Sprint 5 km, Super 10 km og Beast 20 km, innen ett år)
  • Nå toppen av Hocheck (Watzman massivet i Tyskland)
  • Delta på 3 km, 10 km og 21 km i OM 2016
  • Kvalifisere seg for OCR WC, verdens mesterskapet i OCR i 2017

Dette gjør Karen for å holde seg i aktivitet og sette seg nye mål. – ”jeg nekter å la alfa-1 få vinne». Ved å sette meg nye mål flytter jeg fokus, og poengterer til slutt «Ingenting er umulig».

Du vil møte Karen med jevne mellomrom her hos Oslo Maraton. Her vil hun dele sin reise, med opp- og nedturer, frem til årets arrangement i 2016.

Mer om Karen sin historie og «I am adaptive» finner du her.

Les mer om Alpha Warriors her.

Instagram @alpha_1_athlete

 

 

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious