Hvordan forebygge belastningsskader?

profil    Volvat Logo 2009 uten undertxt 

Skrevet av Fysioterapeut og personlig trener Christine Lundkvist v/ Volvat fysioterapiavdeling

Opptil 70% av løpere utvikler en belastningsskade hvert år. Belastningsskader kan ramme både erfarne løpere, som presser seg for hardt, og mosjonister som øker treningsmengden uten nok grunntrening. Vintersessongen ute kan også være ekstra belastende for foten.

Too much, too fast, too soon – with too little rest”

Løpere er særlig disponert for belastningsskader fordi løping innbefatter ensidig belastning av sener og muskulatur. Dette kan over tid gi en irritasjon i vevet som videre kan gi opphav til en skade. De vanligste belastningsskadene er knesmerter, akillesseneplager, beinhinnebetennelse og plager i ankel og fot. Belastningsskader i løping må sees i sammenheng med flere årsaksfaktorer som sko, underlag, dosering av trening og fysiske begrensninger. Vinteren hvor det er kaldt og underlaget tøffere er en mer utsatt for belastnigsskader.

Løpsteknikk
Løpsteknikk er individuelt. Om en lander på utside eller innside fot, om en løper på forfot eller hælen varierer fra person til person. En løpsanalyse kan gi deg noen tips til en bedre løpsteknikk og forebygge skader. Har du allerede fått en skade bør du få hjelp til å analysere løpsteknikken din for å se om det er justeringer som bør gjøres. Dette kan avlaste de skadede strukturene og gjøre at skaden blir utbedret raskere. Husk at en teknikkendring tar tid og du må beregne en del uker før det kjennes naturlig ut.

Såletilpasning
En fysioterapeut kan vurdere om du har riktig skotøy og individuelt tilpasse såler for å korrigere  eventuell feilbelastning på foten når du løper.

Treningsmengde
Feildosering av treningsmengde og intensitet i forhold til hva sener og muskulatur tåler, kan være en risikofaktor for belastningsskader. Tenk variasjon i underlaget du løper på og forsøk å unngå for mye løping på tredemølle og asfalt. I vintersessongen er det også lurt å variere piggsko med vanlige løpesko.

Styrketrening
Tidligere studier viser at belastningsskader i løping kan reduseres ved å trene forebyggende styrketrening. Se tidligere artikkel om styrketrening for løpere med øvelsesforslag.

Har du hatt en tidligere skade er du mer utsatt for å få en skade igjen og bør tenke forebyggende!
Dersom du gjentatte ganger får plager når du løper bør du få hjelp av en fysioterapeut som kan gi deg noen gode råd slik at du får fult utbytte av løpingen.

Lykke til,

Med vennlig hilsen
Fysioterapeut og personlig trener
Christine Lundkvist v/ Volvat fysioterapiavdeling

 

Volvat Logo 2009 uten undertxt

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious