VIS HENSYN

Med få dager igjen til løpet er det en oppfordring jeg gjerne vil dele. Vis hensyn!

Jeg har løpt noen løp opp gjennom tidene og jeg mener det er to typer folk som stiller til start. Det er de som skal frem fort, og det er de som skal kose seg.

Først vil jeg henvende meg til de som skal frem fort! All ære til dere. Det er tungt og utfordrende å kjøre i hardt tempo over lang tid. Kroppen utsettes for mye stress, og det siste dere vil oppleve er å bli sinket. Punkt nummer 1 er derfor dette: Har du meldt deg på i riktig pulje? Hvis du befinner deg i en situasjon der du må løpe forbi halve feltet så har du kanskje ikke startet helt der du skulle. Det er ikke koselig å bli løpt ned, dyttet til side, eller motta skjellsord fordi du lå i veien. Det er heller ikke hyggelig å kjenne to stupende svømmetak mellom deg og sidemannen fordi du presser deg frem. Du skal frem fort, vi skjønner det. Vi er ikke der for å ødelegge dagen din, men det er mye folk som skal frem på den samme smale løypa og vi må hensynta hverandre som best vi kan. Prøv å varsle at du kommer.. Vi vet at det er vanskelig å prate når pulsen er høy, men ett lite «hey» på utpust (unnskyld blir for langt.. bare prøv!!) er bedre enn en hard albue som vi ikke så komme. Bruk øyekontakt der du kan og planlegg løpingen etter ledige åpninger. Det er mulig. Jeg har selv gjort det!

Så vil jeg henvende meg til koseløperne.. Har du meldt deg på i riktig pulje? Det er vel så viktig at dere har gjort det også. Jeg forstår at det kan være kjekt å melde seg på i en tidlig pulje fordi man gleder seg så veldig og bare vil komme i gang, men det er faktisk koseligere å løpe med jevngode løpere fremfor å sperre alle de raske bak deg og bli dytta på gjentatte ganger. Ikke minst gjør det noe med selvfølesen at «alle» skal forbi. Og dette med å sperre… Det forundrer meg stadig at noen går sammen fire og fem i bredden uten tanke for de som kommer bak. Det må da være mulig å veksle litt og gå maks to i bredden?  Ha ett øye bakover og slipp folk gjennom. Ved vannstasjoner.. Ta drikken din og gå ett par meter bort fra stasjonen. Slipp andre folk til mens du drikker. Det er unødvendig at du skal stå og holde av plass ved bordet når det kommer en strøm av tørste løpere bak deg. Tenk effektivitet. Alle blir så mye blidere!

Som hinderløper merker jeg en markant forskjell mellom rene løp og hinderløp. I hinderløp er det sosialt samspill mellom utøverne, store smil, hjelpende hender og vennlig prat enten vi kjenner hverandre eller ikke. Ser noen at du sliter får man klapp på skulderen og støttende ord. Noen setter til og med ned tempo for å slå av en prat og hjelpe deg de neste hundre meterne. Man kan få hjelp gjennom vanskelige hinder. Alle vil at du skal gjennomføre. Miljøet her er utrolig bra. Til og med elite-utøverne har tid til en «high five» eller ett stort smil hvis de krysser deg i løypa. Dette føler jeg ikke på samme måte i f.eks. Oslo Maraton, Sentrumsløpet eller Oslos bratteste (henger ikke ut noen løp, det er det samme over hele linja!). Altså det jeg kaller rene løp!  Her virker vi litt mer egoistiske. Jeg har en drøm om at miljøet i rene løp skal bli bedre. Jeg vet vi kan. Vi må bare bli litt flinkere til å hensynta hverandre. Jeg vil i alle fall gjøre mitt til at dette skal bli ett bra løp. Jog kommer til å hensynta de rundt meg, støtte de som trenger det, smile og gjøre dagen litt bedre alle rundt meg. Da føles medaljen enda bedre også.

Så vis hensyn, vær så snill..

 

Hilsen BMW Oslo Maraton Ambassadør, Monica Gutuen

Samarbeidspartnere

Øvrige samarbeidspartnere

Veldedige partnere