Ha kontroll på farten
  • Hjem
  • Ha kontroll på farten

Når du skal løpe et løp er det lurt å ha en plan om hvilken fart du skal holde fra start til slutt. Det lønner seg å holde et jevnt tempo hele veien og aller best er det om man klarer å få til en negativ splitt der første halvdel av løpet går litt langsommere enn andre halvdel av løpet. For å klare å holde kontroll på farten er det beste hjelpemiddelet en pulsklokke som hele tiden holder deg oppdatert på hvilken fart du holder. En slik klokke er til god hjelp både i treningssammenheng og under en konkurranse. Når du bruker en slik klokke under trening vil du bli kjent med hvilken fart du kan holde over de forskjellige distansene. Det er et godt utgangspunkt når du planlegger hvilken fart du skal holde under et løp. Du klarer som regel å løpe raskere under løp enn under trening, men hvis du bestemmer deg for å holde den farten du klarer å holde under en rask treningstur under første halvdel av løpet så kan du heller gi på litt ekstra under siste halvdel av løpet.

Erfaringen min fra løp er at det er veldig lett å bli revet litt med helt i starten av et løp. Da har man masse energi og det er lett å løpe fort. Men da er sannsynligheten stor for at du har brukt opp kreftene dine allerede før du er ferdig med halve løpet og det gir ingen god løpsopplevelse. Da synes jeg det er fint å ha en klokke som viser meg at jeg ligger i et tempo som er mye høyere enn det jeg vet at jeg vil kunne holde gjennom hele den distansen jeg skal løpe.

Men selv om jeg bruker Garmin klokken min aktivt også under løp så har jeg oppdaget at det kan være til veldig stor hjelp å følge en fartsholder hvis du har bestemt deg for å løpe på en bestemt tid. Det gjør både at du ikke brenner opp kruttet helt i starten og det vil virke som en drahjelp når du begynner å bli tømt for krefter. En fartsholder vil hjelpe deg å holde en jevn fart gjennom hele løpet, og det er også den mest behagelige måten å løpe et løp på.

Oslo Maraton har fartsholdere for de aller fleste nivåer. Planlegger du å følge en fartsholder bør du gjøre deg opp en mening på forhånd om hvor fort du vil være i stand til å løpe den distansen du skal løpe.

Hilsen BMW Oslo Maraton Ambassadør, Abelone Lyng

Samarbeidspartnere

Øvrige samarbeidspartnere

Veldedige partnere