Gled deg til vintertrening!

DET ER INGEN GRUNN TIL å legge løpeskoene på hylla selv om det kan være kaldt og guffent ute. Vi lever tross alt i Norge, og for mange er nettopp vinter-månedene den viktigste tiden til å legge et solid grunnlag for den kommende vår og sommersesongen.

Dette er tiden hvor man kan legge inn grunntrening som baserer seg på flere kilometer med rolig løping, god kjerne-styrke, trene kondisjon på alternative måter, og bruke skiene hyppig til langturer når føret og været er bra. Utholdende treningsformer som ski, sykkel, elipsemaskin og ikke minst tredemølle, er likevel et supplement til å løpe utendørs. Med mindre det er ekstremt kaldt eller glatt, går det helt fint å løpe de fleste turene ute om vinteren. Pigg skoene, kle deg godt og nyt den friske luften, selv om farten blir litt naturlig redusert av snøen som underlag.

En miks av treningsformer kan gjøre susen for de fleste mosjonister. Vi har godt over 600 muskler i kroppen, og hver og en av dem trenger trening. En god langtur på ski i helgene vil gi mindre vektbelasting, men samtidig gi mye styrke og trene kondisjonen like bra som løping. Kortere løpeturer og intervaller kan være forbeholdt ukedagene når vi har mindre tid.

Mange har i dag tilgang til tredemøller, og jeg vil anbefale at disse benyttes til hurtig løping og intervalltrening når forholdene er dårlige, slik at kvaliteten blir holdt ved like.

Intervalltrening på glatta, gjør at du er mer utsatt for muskelskader og ikke minst kan skli og slå deg. Legger og hamstring kan også lett overbelastes når du løper fort og det er kaldt. Ideelt sett bør vi derfor ta rolig løping ute, og rask løping innendørs. Men en tommelfingerregel ved 5-6 treninger i uka, er at 2/3 av treningen gjøres utendørs så godt det lar seg gjøre, og resten innendørs.

Under litt krevende forhold er det er noen få grunnleggende regler som kan være greie å få med seg:

  • Det er viktig at du korter noe ned på steglengden og får kroppens tyngdepunkt noe framover. Slapp godt av i skuldre og overkropp og bevege armene i løpsretning. Dette hjelper deg til å holde balansen.
  • Husk at du aktiverer en del muskler som du ikke bruker på sommeren, når det er glatt, kaldt og du skal holde balansen. Det er derfor viktig at du bruker litt tid til å tilvenne deg til vinterløpingen.

Olympiatoppen anbefaler at du ikke trener hardt ved mer enn -12 grader og holder deg innendørs ved -18 grader.

Er det ordentlig guffene forhold med regn, sludd og vått føre, må du huske å kle deg godt, og det kan være lurt å løpe korte turer, og ikke legge de virkelige lange turene på slike dager. Det kan også være lurt å finne egnede steder for løping. Noen steder blir oftere vedlikeholdt med salting og brøyting, og enkelte steder kan være bedre opplyst enn andre.

Grete og jeg var nødt til å være veldig kreative de første årene av Grete’s karriere. Det ble et par uker i syden gjennom vinteren, men majoriteten av løpetrening foregikk under alle forhold ute. Når jeg blar tilbake i treningsdagboken til Grete ser jeg at til og med gummistøvler ble hyppig brukt under de verste snøfallene. Parkeringshus og T-baneganger ble også brukt! I dag vil jeg nok neppe anbefale det samme, men så er dagens utstyr bedre og tilgangen til tredemøller lettere.

Du klarer deg godt gjennom vinteren med tradisjonelle løpesko, men det finnes sko som er tilpasset glatte forhold. Flere er også vanntette. Du kan også få piggede sko. Å finne det som passer deg best, vil du få hjelp til hos en kyndig forretning.

Kort sagt, det gjelder det å se på vær og føreforhold som en utfordring, og ikke som et hinder.

Artikkelen har tidligere blitt publisert i Runners World. 

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious