Én uke igjen til løpet – Sondre Nordstad Moens beste tips

Av: Sondre Nordstad Moen, SK Vidar-løper, Oslo Maraton-ambassadør og Europas raskeste maratonløper. 

Du blir ikke bedre den siste uka. Ingen treningsøkter kan gjøre deg bedre fysisk. Som en generell regel: Samle overskudd, hold beina pigge – det er ikke nødvendigvis bra å ligge på sofaen hele uka, men ikke legg ut på noen harde turer. Mange blir engstelige for at de ikke har trent nok og legger ut på lange turer uken før. Mitt tips er å innfinne seg med formen man er i, og kjøre noen kortere og roligere økter.

Jeg pleier å løpe 4-5 dager før, ca 50 minutter i min vanlige langkjøringsfart. Så pleier jeg å kjøre en 5 km til slutt i planlagt maratonfart. Det er mest for å være innom vanlig løpsrytme. Ofte blir jeg overraska over at det ikke føles så lett som det burde. Det blir likevel lettere på maratondagen – da har du en rygg å holde, og du kommer inn i et konkurransemodus. Det er lett å få negative tanker når den siste treningsøkta før løpet føles tung, men ikke legg vekt på den økta. Du må stole på den treningen du har lagt ned i forkant.

Angående mat og drikke, så er det svært viktig å være i væskebalanse. Pass ekstra godt på dette de tre siste dagene før løpet. Du trenger ikke overdrive og gå rundt med vannflaske overalt, men sørg for å drikke nok. Dagen før pleier jeg å drikke litt utynna sportsdrikke mellom måltidene. Kanskje opp til én liter. Jeg vektlegger også det å spise mer karbohydrater og kutter ut ting med fiber, mye fett og generelt ting som blir liggende lenge i magen. Dette er kanskje spesielt for dem som løper de lengre distansene. På løpsdagen bør du imidlertid, uavhengig av hvilken distanse du løper, unngå mat som du vet kan gi deg trøbbel med magen.

Av bekledning anbefaler jeg å heller ha litt for lite, enn litt for mye klær. Det blir uansett varmt etter hvert, så det gjør ikke noe å fryse litt på startstreken. Jeg anbefaler kort tights eller splitshorts og en en lys overdel i teknisk stoff. Ha for all del ikke på deg bomull! Bruk relativt nye sokker, ikke dem du har vasket 50 ganger. Velg gjerne sokker som er sømløse, for å unngå friksjon. Bruk også joggesko du er kjent med, og som du vet ikke gir deg problemer. Ikke løp med helt nye sko – det kan være forskjeller på sko, selv med samme modell, så pass på at du har brukt skoene minst 2-3 ganger før. Et annet konkret tips for å unngå friksjon, enten du sliter med ømme brystvorter, gnissing mellom lårene eller gangsår – bruk vaselin! Og mitt personlige tips, som jeg alltid er påpasselig med: Ta med litt eget dopapir, i tilfelle det er tomt på doene. Det er forferdelig å skulle legge ut på langtur uten å ha fått tørket skikkelig

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious