10 for Grete Story

Historien om «10 for Grete»

Er du forbi nybegynnerstadiet med løping, og klar for å prøve deg på en lenger distanse? Da passer denne distansen for deg! 10 km er en fin distanse å prøve seg på, enten om du nettopp har passert nybegynnerstadiet, eller regner deg selv som eliteløper. Å delta på et 10 km løp krever målrettet trening, med både fokus på utholdenhet, tempo og styrke.

Grete Waitz er Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom alle tider. Hun vant New York Marathon 9 ganger, ble verdensmester i terrengløp 5 ganger, har 33 Norgesmesterskap, tok OL sølv i Marathon i 1984, og er verdens første verdensmester noensinne da hun vant Marathon i VM i Helsingfors i 1983.

Innsatsen til Grete Waitz som banebrytende kvinnelig langdistanseløper har hatt stor betydning for utviklingen av kvinneidrett. I 1984 arrangerte hun før første gang sitt eget løp i Oslo, «Grete Waitz løpet» som på det meste hadde opptil 50 000 deltakere i året. Løpet ble arrangert for siste gang i 2004.

Grete Waitz døde i 2011, og 10 kilometeren i Oslo Maraton ble døpt om til «10 for Grete» etter en navnekonkurranse. Dette løpet er en hyllest til henne, samt til alle som vil omfavne fysisk aktivitet, sette seg mål og gjennomføre. Mestringsevne og mestringsglede.

Hvorfor løpe «10 for Grete»?

Dette er distansen som passer for alle. Enten du er på elite- eller nybegynnernivå. Nå kan du være med å løpe til ære for løpedronningen Grete Waitz. 24 499 personer har allerede løpt «10 for Grete». Totalt 244 990 km er løpt for Grete Waitz.

Grete Waitz var opptatt av forebyggende helsearbeid og var med og stiftet den veldedige organisasjonen «AKTIV mot kreft». Hvorfor ikke bli med å fortsette Gretes arbeid for folkehelsen? Løper du «10 for Grete» løper du 10 km til ære for folkehelsen, de som kjemper mot kreft og for Grete Waitz.

Hvis du ikke har løpt 10 km før, kan du bruke denne løpskalkulatoren for å beregne tiden din.

Har du som mål å løpe «10 for Grete» bør du trene godt på forhånd. Her kan du sjekke ut Jack og Grete Waitz’s treningsprogram for 10 km.

Øvrige samarbeidspartnere

Veldedige partnere