30 days and counting…
  • Hjem
  • 30 days and counting…

Det er ikke så lett å komme med velvalgte tips så nærme løpsdagen, vi skulle jo helst startet for lenge siden.  For å være helt ærlig så tror jeg ikke det er så veldig mye du kan rekke å gjøre med tanke på hastighet de siste dagene. Er du godt trent, og har kjørt intervaller en stund, er det bare å fortsette, men hvis du leser her og håper på tips for bedre tid på snaue 30 dager så kan jeg ikke love for mye. Jeg vil heller anbefale mengdetrening med lav belastning.

Hvorfor? Fordi den store utfordringen er å tilpasse kroppen til å tåle belastningen på distansen du skal løpe. Det er synd å bryte pga smerter i rumpe, lår, hel etc. Hvis kroppen din ikke er vant til å løpe langt, er ikke tid du skal bekymre deg for. Muskulaturen din må trenes til å tåle alle slagene på hard asfalt. Kroppen din får gjennomgå! Hvis du er flink og trener mengde før løpet vil kroppen lettere tilpasse seg den harde asfalten. Du vil lettere klare å holde ett jevnt tempo, og uten smerter klarer du kanskje også å løpe jevnt hele løpet uten å stoppe. Mengdetrening hjelper deg å forbrenne fett, så karbohydratlagrene spares. Du vil også være bedre rustet mot skader.

Så hva legger jeg i mengdetrening.. Jeg mener ikke at du skal legge ut på din valgte distanse 4 ganger i uken for da sliter du deg ut. Skal du f.esk. løpe halvmaraton så løp i rolig tempo 1-1,5 time to til fire ganger i uken. Sett deg ett mål før du begynner. Enten ett visst antall km, eller en tid. Jeg skal selv løpe halvmaraton og løper 1 mil tre til fire ganger i uken i rolig tempo (sone 2-3). Jeg kjører også intervaller og tempotrening, men husk at jeg begynte med løping for flere år siden. Jeg har ett tidsmål på distansen, men jeg vet at asfaltløping kan by på problemer pga en skade i kneet. Jeg falt fra ett hinder i fjor og røk både korsbånd og menisk. Kneet er operert og opptrent, men langdistanse på asfalt kan bli tøft.  Jeg jobber derfor iherdig med mengdetrening på hardt underlag for å tilpasse kneet belastningen som kommer. Det er viktigere for meg å fullføre, enn å måtte bryte fordi jeg skulle perse på tid og derfor pådra meg skader og smerter i et kne som har blitt kjørt for hardt.

Tren på det du skal.. Og hva skal vi? Vi skal løpe langt på asfalt. Så tre på deg skoene, gjem tidtakeren langt nedi lomma, og løp på asfalt i ett behagelig tempo. Øk lengden eller tiden fra tur til tur, men ikke overdriv. 15 km. holder lenge som mengdetrening før ett halvmaraton. Mitt viktigste tips foran alt er å få km inn i beina.

Lykke til.. og du.. husk å kose deg!   🙂

Hilsen BMW Oslo Maraton Ambassadør, Monica Gutuen

Øvrige samarbeidspartnere

Veldedige partnere