Er du skodd for vinterløping?
br-lazy"
Tor Fauske: Daglig leder Löplabbet

Flere steder i landet har vi allerede hatt første snøfallet. Til og med i Oslo var det snø og glatt på Sognsvann i midten av oktober. Det er ikke nødvendig å trekke innendørs selv om vinteren kommer. Selv løper jeg ute gjennom hele vinteren. Frisk luft og den variasjonen du får utendørs veier opp for kaldere kvelder. Nå er også fottøyet for vinterløping blitt svært så bra at glatte veier ikke begrenser løpeturene.

Først i 2001 kom de første modellene med rendyrkede vinterpiggsko for løping. Før den tid løp noen med orienteringssko med pigg, men Icebug var første merke som spesialiserte seg på vinterpiggsko. Löplabbet solgte de første vinterpiggskoene samme år. Icebug-modellene var en revolusjon. Grepet på glatten ble med et trygt, men de var tunge og lite smidige. I tillegg var kvaliteten på piggene så som så, og mange av parene kom raskt i retur. Spesialiserte modeller for vinterløping var et stort fremskritt. Særlig når det var is og temperaturer rundt frysepunktet. Et trygt grep gjorde at en løp mer avslappet. Holdt farten oppe og unngikk overbelastning spesielt i muskulaturen bak på låret og i setet. Når en løper med piggede sko, blir belastningen større på leggene. Du må regne med en liten innkjøringsperiode.

NÅR VELGER DU VINTERPIGG?

Er det is, er du helt avhengig av pigger for å kunne løpe trygt og avslappet. Er det derimot snø, kan du løpe piggfritt. Når det er kaldt og godt brøytet, får du like godt feste om du løper med eller uten pigger. Allikevel vil du kunne få små glipptak som fort kan overbelaste muskulaturen. Sett derfor ned tempoet. Du skal ikke holde samme farten per km som om sommeren. Er det løst spor, kan du gjerne løpe opptil 1 minutt langsommere per kilometer. Da får du samme treningseffekt og unngår muskelplagene. Er temperaturen rundt null, blir det ofte glatt uansett føre. Da bør du velge piggalternativer. I byene saltes det ofte også på fortauet. Da er det kun pigg som gjelder.

 

VINTERPIGGSKO

I dag finnes et ganske stort utvalg av løpesko med pigg for vinterbruk. Asics, Icebug, Inov-8, Salomon og VJ har alle hatt vinterpiggsko noen år. Antall pigger per sko varierer litt fra merkene. Sjekk derfor hvor godt grep du har behov for. Piggene er strategisk plassert i hele yttersålen og gir godt grep både i hælen og forfoten. Kvaliteten på piggene er blitt svært god. Trener du i et område med snø og særlig is gjennom hele vinteren, er modellene med faste pigger det absolutt beste. De fleste modellene demper godt. Da er passformen det som skiller dem. Noen har en vannavisende overdel og en smalere passform. Prøv flere alternativ før du tar det endelige valget.

Se Löplabbets utvalg av vinterpiggsko her! 

PIGGER I FAVORITTMODELLEN

Mange foretrekker å sette inn pigger i sommerens favorittmodell. Fordelen er selvsagt at du kan bruke den løpeskoen du er mest glad i. For løpere som trenger ekstra god pronasjonsstøtte, ekstra mye støtdemping eller en lett og smidig modell til raskere trening, blir utvalget større. På Löplabbet pigger vi både løpesko og hverdagssko. Det er noen begrensninger på form og materialer på yttersålen. Vi setter i ca. 12 pigger i hver sko. Like mange i hælen som foran. Prisen er 250 kr. Mange har ikke så mye erfaring med hvor det er lurest å plassere piggene. Da er denne muligheten et ekstra pluss. Noen dekkforhandlere pigger også opp løpesko. Min erfaring er at grepet både på is og snø ikke er like godt som sko med faste pigger. Piggene er litt kortere og det er lett å få noen glipptak på løpeturen. Her er det fordeler og noen ulemper.

Pigg skoene hos din nærmeste Löplabbet-butikk.

 

BRODDER

Mange bruker også brodder som tres over skosålene. Min erfaring er at det gir rimelig godt feste, men heller ikke denne løsningen er like bra som faste pigger. Sammenligner du med pigger du setter inn i skoene så har broddene noen fordeler og ulemper. Grepet er et knep bedre enn pigger skrudd inn. Løpskomforten er derimot ikke like bra. Brodder er et godt alternativ i de områdene hvor vinteren er litt av og på. Da har du en løsning på de glatte dagene. Det er også et alternativ om runden din er en blanding av vinterføre og tørr asfalt. Løper du i raskere tempo, er innskrudde pigger å foretrekke.

I dag har du mange og gode valg for en komfortabel løpesesong utendørs gjennom den mørke årstiden. Sett av noen kvelder til en løpetur gjennom vinteren. Det er vel anvendte timer og overgangen til vårsesongen går mer smidig.

Se andre nyheter fra Löplabbet her!

MONICA
GUTUEN

AMBASSADØR

Alder: 45

Bosted: Bærum

Distanse under BMW Oslo Maraton 2020:
Jeg løper halv, og satser selvsagt på å ha det bredeste smilet hele veien.

Tidligere deltagelse på Oslo Maraton:
«10 for Grete» 2013, Halvmaraton 2014 og 2015, 2017 og 2018 og maraton i 2019.

Tre ord som beskriver meg:
Utadvent, Smilende, Energisk

Instagram: @muddylicious